NASA cercetează o anomalie în câmpul magnetic al Pământului

19.08.2020
NASA cercetează o anomalie în câmpul magnetic al Pământului

O echipă de cercetători de la NASA cercetează o anomalie care a apărut în câmpul magnetic al planetei, în sudul Oceanului Atlantic.

În medie, câmpul magnetic al Terrei și-a pierdut 10% din forță în ultimele două secole, dar există o zonă de mari dimensiuni, între Africa și America de Sud, în care acesta este mai slab decât în rest.

Cunoscut sub numele de Anomalia Atlanticului de Sud, fenomenul îi îngrijorează pe cercetători. Forța câmpului magnetic a scăzut accelerat în regiune în ultimii 50 de ani, iar anomalia dă semne că s-ar împărți în două. De aceea, cercetătorii o urmăresc cu atenție. Terry Sabaka și Wijia Kuang, geofizicieni ai NASA, folosesc sateliții SWARM ai Agenției Spațiale Europene pentru a cerceta anomalia.

O astfel de anomalie afectează sistemele electronice

Câmpul magnetic protejează suprafața planetei de radiații periculoase. Fără acest „scut”, ființele sunt afectate.

Mai mult, radiațiile pot distruge computerele și alte electronice de la bordul avioanelor și navelor maritime. Totodată, anomalia creează dificultăți pentru sateliții care orbitează Pământul. Pentru a nu fi afectați, când trec prin regiunea respectivă, o parte din sistemele neesențiale ale sateliților sunt oprite.

Citește și: Telefoanele care emit cele mai multe radiaţii în 2019. Modele OnePlus, HTC, Apple, Google şi Xiaomi sunt pe listă

Chiar și unele componente ale Stației Spațiale Internaționale – care este bine protejată de radiații, pentru a permite viața la bord – sunt afectate. De exemplu, anumite sisteme trebuie resetate o dată pe lună.

Astfel de fenomene au mai apărut în trecut. În timpul evenimentului cunoscut sub numele de Laschamp, petrecut acum 41.400 de ani, planeta a fost bombardată masiv cu radiații. Anomalia este cauzată de procese care se petrec în interiorul Terrei, la adâncimi de 29.000 de km.

Sursa: Science Alert

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult