Apple crește prețurile pentru înlocuirea bateriei iPhone și iPad

03.01.2023
Apple crește prețurile pentru înlocuirea bateriei iPhone și iPad

Anunțat în urma scandalului “Batterygate”, în care Apple a fost acuzat de reducerea artificială a performanțelor cu scopul de a evita înlocuirea bateriei iPhone pe garanție, programul de reparații la prețuri rezonabile urmează să primească „ajustări”.

Potrivit informării strecurate cu font mic în secțiunea iPhone Battery Service a site-ului Apple, tarifele de înlocuire la cerere a acumulatorilor iPhone și iPad vor crește în mod arbitrar cu exact 20 dolari, indiferent de costul inițial al operațiunii. Astfel, măsura aplicată începând cu data de 1 martie 2022 ridică la 89 dolari costul înlocuirii acumulatorului iPhone 13, 12, 11 sau iPhone X. Doar tariful pentru iPhone 14 rămâne neschimbat, Apple considerând că 99 dolari este un preț rezonabil pentru înlocuirea în afara garanției a acumulatorului defectat la un smartphone lansat în urmă cu mai puțin de șase luni.

Măsura care mizează pe „amnezia” fanilor iPhone legată de probleme încă recente de fiabilitate vine ca o încercare agresivă de promovare a asigurării AppleCare+, care în schimbul unei taxe lunare oferă utilizatorilor beneficii precum înlocuirea gratuită a acumulatorului defectat prematur. Ce-i drept, fanii Apple mai puțin grijulii cu gadgetul preferat se aleg și cu alte avantaje, precum înlocuirea telefonului în caz de pierdere sau furt, în schimbul achitării unei franșize de 149 dolari, care se adaugă la costul unui pachet AppleCare+ cu acoperire doi ani, de 269 dolari plătibil într-o singură tranșă, sau 13,49 dolari/lună. Fără acoperire furt/pierdere, costul este de 199 dolari sau 9.99 dolari/lună.

Reamintind despre scandalul Batterygate, Apple a plătit cel puțin 500 milioane de dolari sub formă de despăgubiri pentru soliționarea unui proces colectiv, având ca parte vătămată utilizatori iPhone din Statele Unite. Potrivit acuzațiilor Apple a încercat să evite publicitatea negativă și costul unei operațiuni de înlocuire în masă a acumulatorilor defectați în perioada de garanție, apelând la „optimizări” software care să păstreze telefoanele in stare de funcționare până la expirarea garanției legale. Problema este că „optimizarea” nu a fost altceva decât o limitare progresivă a performanțelor  de fabrică, care „lucra” tot în interesul Apple. În sensul că manipula utilizatorii nemulțumiți de performanțele tot mai slabe resimțite cu actualul model iPhone, să cumpere unul nou lansat. Potrivit investigaţiilor făcute de utilizatori care au sesizat diminuarea inexplicabilă a performanţelor, dispozitivele iPhone 6 Plus actualizate la versiunea iOS 10.2.1 au pierdut considerabil din puterea de procesare avută la stadiul de nou, încât de la un scor mediu de 1471/2476 puncte în benchmark-ul Geekbenck, scorul  a scăzut la doar 839/1377 puncte.

Între timp, se pare că Apple revine la vechile „obiceiuri”, suprataxând înlocuirea unei componente iPhone/Phone predispusă la uzură, totodată sabotând încercările de reparație în centre de service neautorizate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult