Apple dezvoltă un cip all-in-one pentru conectivitate 5G, Wi-Fi și Bluetooth pe iPhone/iPad

10.01.2023
Apple dezvoltă un cip all-in-one pentru conectivitate 5G, Wi-Fi și Bluetooth pe iPhone/iPad
Foto: Profimedia Images

Cu potențialul de a converti în venituri suplimentare miliarde de dolari plătite anual către furnizori precum Broadcom și Qualcomm, Apple dezvoltă un cip all-in-one care să asigure conectivitate 5G, Wi-Fi și Bluetooth pe dispozitivele iPhone/iPad. Măsura oglindește inițiativa prin care Apple a încetat să mai folosească procesoare Intel pentru gama de portabile Mac.

Când ești un producător hardware de talia Apple, dependența de furnizori externi de componente este o piedică nu doar în calea maximizării profiturilor, ci și în calea inovației, din moment ce restul produsului este proiectat în jurul componentelor găzduite la interior și nu vice-versa. Așa se face că telefoanele Apple reușesc să ofere livreze superioare alternativelor bazate pe Android, optimizări de natură hardware și software permițând ducerea eficienței la un nivel de neatins cu o platformă deschisă, cum este cea administrată de Google.

În cazul „divorțului” de Intel, motivația oferită de Apple a fost nevoia de a crește competitivitatea printr-un unui control mai bun asupra configurației hardware, exercitat încă din faza de proiectare. Atunci, ca și acum, principalul motiv ține de costuri și de marjele de profit, Apple dorind să scoată din lanțul de aprovizionare pe câți mai mulți dintre furnizorii externi de componente.

Iar soluții externe, precum modemul 5G și cipurile/transcivere/antene responsabile de conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth adaugă foarte mult la costurile cu partea de hardware.

Cert este că Apple lucrează de mult timp la o soluție proprie pentru comunicații mobile, urmând să renunțe în cele din urmă la modemul 5G furnizat de Qualcomm. În pregătire pentru această mișcare, Apple a cumpărat mare parte din business-ul Intel specializat în modem-uri pentru smartphone. Între timp, o dispută în tribunal purtată tocmai cu Qualcomm pe tema unor brevete foarte importante pentru ambițiile Apple s-a încheiat cu un acord de licență multi-anual semnat între cei doi giganți. Din păcate, întârzierile apărute au forțat Apple să aleagă calea unei soluții de compromis, soluțiile de conectivitate 5G furnizate de Qualcomm rămânând în componența modelelor iPhone cel puțin până la finalul anului 2024, sau începutul lui 2025.

Dar până atunci, Apple va începe deja tranziția treptată către propria soluție de conectivitate 5G, incluzând-o mai întâi pe modele iPhone din gama de top. Pe lângă economii pentru Apple, este de așteptat ca noua soluție tehnică să aibă beneficii reale și pentru utilizatori, dacă nu prin prețuri mai mici, atunci măcar prin îmbunătățirea autonomiei bateriei sau o construcție ceva mai suplă a telefonului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult