Apple iPhone – să cumpăr sau să nu cumpăr?

19.11.2007
Apple iPhone – să cumpăr sau să nu cumpăr?
Să cumpăr sau să nu cumpăr

George Olteanu: dulce-amar (mai mult amar) – 6/10

iPhone. Apple iPhone. Cel mai tare telefon în 2007 pentru americani, invenţia anului conform Time.com, o mare dezamăgire în opinia mea.

Recunosc că am lăudat iPhone mai mult decât a fost cazul, dar asta până în momentul în care am reuşit să pun mâna pe el să-l butonez. După câteva minute, eram atât de încântat încât începusem deja să mă interesez de el, să caut oameni de legătură care să aducă iPhone din afară la un preţ sub cel de pe piaţa neagră din România.

Într-adevăr, animaţiile realizate excelent, interacţiunea dintre degete şi ecranul multi touch (derularea paginilor, zoom-ul pe fotografii, introducerea textelor cu precizie de ceas elveţian), mi-au cam sucit minţile.

Nu a trecut însă mult timp până când Apple iPhone “şi-a dat arama pe faţă”. Pozele realizate s-au înmulţit şi, normal, la un moment dat am dorit să le sortez după data la care au fost făcute. Dar cum? Meniul permite doar derularea pozelor într-un slide-show sau vizualizarea clasică. Şi încă o subtilitate, pe care doar proba practică o evidenţiază: a realiza un autoportret cu iPhone este ca şi cum ai încerca să te muşti de coate.

Ok, am zis apoi să trimit un mesaj. Ştiam că iPhone nu are MMS (foarte rău), dar cum e posibil ca textul introdus să nu poată fi selectat tot şi apoi şters? Singura variantă – ţii apăsat pe “backspace” până dispare tot textul.

Alte inconveniente sunt lipsa suportului JAVA, dependenţa de iTunes (fără acest soft stupid nu te poţi bucura de latura muzicală a iPhone-ului) şi imposibilitatea de a organiza conţinutul după bunul plac. Funcţiile cut, copy, paste nu există. Era să uit: tonurile de apel nu pot fi altele decât soneriile favorite ale lui Steve Jobs, nici vorbă să-ţi setezi vreun MP3 ca ringtone. Ar mai fi şi alte neajunsuri, dar prefer să mă opresc aici.

Părerea mea este că iPhone nu face banii, însă un aşa telefon de efect impresionează pe aproape oricine. Deci, dacă eşti fiţos sau fiţoasă, Apple iPhone este gadget-ul ce ţi se potriveşte de minune.

Liviu Mihai – o dezamăgire – 6/10

Nu, nu mi-a plăcut şi nu, nu o să-mi cumpăr iPhone. În cele câteva zile în care l-am avut la dispoziţie, mi s-a confirmat opinia conform căreia iPhone nu este altceva decât un telefon mediocru, umflat artificial de presa de peste ocean, acolo unde telefoanele Alcatel mai sunt considerate încă ultimul răcnet.

Nu o să-mi justific impresia proastă pe care mi-a lăsat-o iPhone prin exemple concrete. Sunt multe programe şi funcţii care lipsesc sau care nu se comportă aşa cum ar fi fost normal. O să scot însă în evidenţă aspectul care m-a deranjat cel mai mult. Este vorba de configurabilitatea redusă care, în unele cazuri, tinde chiar spre 0. Îmi place ca programele pe care le folosesc, fie ele de PC sau telefon, să-mi lase libertatea de a le configura pentru a se potrivi gusturilor şi obişnuinţelor mele de utilizare. Cele care se cred suficient de deştepte pentru a nu mai fi necesară o configurare ulterioară din partea mea, fac cunoştinţă de urgenţă cu funcţia uninstall a sistemului de operare.

Programatorii care au realizat aplicaţiile din iPhone au crezut probabil că, ceea ce au făcut ei este la superlativ şi nu mai e cazul să ofere alte opţiuni. Aşa se face că multe din programele care se regăsesc în iPhone trebuie să le utilizezi aşa cum sunt şi să accepţi setările default chiar dacă nu-ţi plac.

iPhone nu numai că nu este un smartphone, cel puţin în acest moment, dar este mult în urma chiar a telefoanelor non-smartphone. O comparaţie cu dispozitivele care au la bază Symbian sau Windows Mobile nu ar face decât să umple de ridicol telefonul celor de la Apple.

Aşa că subsemnatul îi transmite iPhone-ului un NU hotărât şi îi sfătuieşte pe cei care aşteaptă cu nerăbdare telefonul celor de la Apple să nu se lase influenţaţi de strategii de marketing, ci să-l încerce, dacă au posibilitatea, înainte să-l cumpere.

Maratonul iPhone la sfârşit

Daniel Ion – Spectaculos, dar cu multe lipsuri – 7/10

Sunt adeptul tehnologiei eficiente, iar dacă designul dispozitivelor este impresionant în acelaşi timp, cu atât mai bine. iPhone-ul mi-a lăsat o impresie bună per ansamblu, motivele principale fiind interfaţa grafică şi modul de control.

Din păcate, lipsurile sale m-au convins să-l scot din lista de achiziţii. Nu înţeleg de ce nu pot avea MMS-uri pe un telefon mobil de ultimă generaţie cu ecran de 3.5”. Dacă se pot realiza scurte filmulete cu camere VGA lansate cu ani în urmă, de ce nu este posibil acelaşi lucru cu o cameră de 2 MP? Şi oricât de mult aş aprecia efectele multi touch şi memoria generoasă, dependenţa de iTunes mă face să-mi îndrept privirea în altă parte.

Q.E.D.

Poate unii din voi veţi spune că testele noastre n-au fost corecte, că Apple iPhone nu este disponibil încă "oficial" în România, că am folosit un telefon "modificat" pentru a funcţiona pe reţelele noastre de telefonie. Gândiţi-vă că iPhone-ul când va ajunge pe meleagurile nostre va oferi aceleaşi funcţii, aceleaşi aplicaţii şi evident aceleaşi limitări, care fac din bijuteria Apple un telefon supraapreciat.

Concluziile maratonului Apple iPhone

După un maraton de 8 zile este vremea să încheiem testele iPhone-ului, invenţia anului, cum a fost numită de unii. După ce v-aţi putut delecta cu un teaser în ziua în care iPhone a aterizat în redacţie, o prezentare generală, una multimedia şi una a capabilităţilor office şi Internet este momentul să vedem concluziile la care au ajuns redactorii go4it.ro. Parerea noastra este unanima, dar mai bine o citeşti mai jos, decât să ţi-o dezvăluim în primul paragraf.

Ionut Popa Alexandru – magie bine executată – 7/10

Prima impresie pe care ţi-o creează cel mai mediatizat telefon al anului este “de unde îmi cumpăr şi eu unul”. La această impresie contribuie finisarea de excepţie şi interfaţa cu utilizatorul, cea mai avansată la ora actuală din punct de vedere al interacţiunii multi touch.

Din păcate iPhone-ul nu este altceva decât un număr de magie foarte bine executat, de un David Copperfield isteţ şi vizionar. Odată numărul executat, ochii privitorului se deschid şi magia dispare. La mine a durat trei zile. Dacă în prima zi iPhone-ul mi se părea extraordinar ca uşurinţă în utilizare şi efecte grafice, în a treia zi, după ce am epuizat toate iconiţele din meniul principal, stăteam şi mă gândeam ce să fac cu el. Nu rulează filmuleţe flash, decât cele Youtube, nu poţi descărca fişiere de pe net, nu poţi organiza melodiile in playlist şi copia fişiere fără iTunes şi foarte urât, Bluetooth-ul nu poate transfera fişiere, contacte, fiind util doar în conjuncţie cu o cască wireless.

Un alt mare dezavantaj al iPhone-ului este tentaţia de te juca cu el, de asculta muzică şi naviga pe Internet, lucruri ce se traduc într-o autonomie redusă a bateriei, fiind necesară cel puţin o încărcare pe zi dacă telefonul este folosit intensiv.

Ca o concluzie iPhone-ul nu se compară cu un smartphone produs de Nokia sau Sony Ericsson, ca multimedia stă bine, însă nu poţi să nu te gândeşti că se putea face un telefon mult mai bun dacă se renunţa la limitările artificiale precum Bluetooth-ul, camera foto care nu înregistrează video, accesul într-o singură reţea de telefonie şi s-ar fi adăugat suport pentru aplicaţii realizate de alţii decât Apple (ştiu, Steve Jobs a anunţat că la anul viitor se vor crea aplicaţii pentru iPhone, dar până nu văd nu cred).

Andrei Girbea – o jucărie pentru oameni mari – 7/10

De ce ne place iPhone-ul? Pentru că e cool şi diferit faţă de celelalte telefoane. Interfaţa multi touch e genială şi îţi permite să navighezi cu uşurinţă prin meniurile jucăriei. Bine, meniurile sunt simpliste, in linia generală a produselor Apple. Dar asta nu e deloc un lucru rău. Ce ne mai place? Cu o conexiune Wi-fi poţi să te conectezi foarte uşor la Internet, să intri pe Youtube cu ajutorul modulului special conceput, să vizualizezi diverse pagini, să comentezi, să scrii mailuri şi ce mai vrei tu. Că tot veni vorba de scris, tastatura iPhone-ului este foarte cool, dar se adresează celor cu degete mici… Cu alte cuvinte copiilor? Hmmm…

Dacă stăm bine să ne gândim, prin tot ce ştie iPhone-ul şi mai ales ce nu ştie, el se adresează copiilor. De ce? Un copil nu are nevoie de Push eMail, de 3G, de profile complexe de Bluetooth. Nu, lui îi ajunge să se uite la filme, să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi să vorbească la telefon. Iar la acestea iPhone se descurcă de minune.

Mai rămâne o întrebare. Mi l-aş cumpăra? Ei bine, nu ştiu. Pe de o parte îmi place, pe de alta nu. Nu pot transfera fişiere prin Bluetooth (examenele mele la facultate vor primi o lovitură gravă aici), nu îmi pot folosi căştile Wireless pentru a asculta muzică, nu prea sunt aplicaţii pentru jucărie… Şi totuşi e fain, nu? Ca o jucărie, pentru copiii mici şi mari.