Apple își îmbunătățește securitatea împotriva atacurilor cibernetice cu noi actualizări! Ce dispozitive au fost afectate

02.12.2023
Apple își îmbunătățește securitatea împotriva atacurilor cibernetice cu noi actualizări! Ce dispozitive au fost afectate

Apple a luat măsuri urgente prin lansarea unor actualizări de securitate pentru a remedia două defecțiuni critice de securitate, cunoscute sub numele de vulnerabilități zero-day. Practic, aceste  vulnerabilități au afectat dispozitivele iPhone, iPad și Mac.

Vulnerabilitățile zero-day reprezintă o serie de bug-uri și erori în software pe care hackerii le exploatează înainte ca producătorii de software să fie măcar conștienți de ele.

Bug-urile specifice au fost descoperite într-un browser web numit WebKit, utilizat de dispozitivele Apple. Acestea permiteau atacatorilor să acceseze informații sensibile și să execute diverse coduri, inducând utilizatorii în eroare să viziteze site-uri ce de dovedeau a fi frauduloase. Pentru a aborda aceste probleme de securitate, Apple a lansat actualizări pentru dispozitivele care rulează iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2, macOS Sonoma 14.1.2 și Safari 17.1.2. Aceste actualizări au inclus îmbunătățiri ale modului în care software-ul verifică și securizează datele introduse, cu scopul de a preveni exploatarea acestor vulnerabilități.

Ce modele Apple au fost afectate

Problema de securitate a afectat diverse dispozitive Apple, inclusiv modele de iPhone XS și ulterioare, mai multe modele de iPad (cum ar fi iPad Pro și iPad Air) și Mac-uri care rulează anumite versiuni de macOS.

Aceste vulnerabilități zero-day au fost descoperite și raportate de Clement Lecigne, un cercetător în securitate de la Grupul de Analiză a Amenințărilor (TAG) al celor de la Google. Deși Apple nu a confirmat niciun atac în desfășurare care să exploateze aceste vulernabilități, cercetătorii Google TAG au o istorie în descoperirea și divulgarea vulnerabilităților zero-day folosite în atacuri cibernetice.

Ce face aceste vulnerabilități semnificative este faptul că acestea sunt a 19-a, respectiv a 20-a vulnerabilite zero-day descoperită și remediată de Apple în 2023. La începutul anului, au fost raportate alte vulnerabilități zero-day, unele dintre ele dezvăluite de Google TAG și Citizen Lab, un grup de cercetare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult