Apple lansează SRD iPhone, un model pe care nu îl vei putea cumpăra

24.07.2020
Apple lansează SRD iPhone, un model pe care nu îl vei putea cumpăra

Telefoanele Apple sunt unele dintre cele mai bine vândute din lume, în ciuda prețurilor ridicate. De altfel, iPhone 11 este cel mai bine vândut telefon din 2020. Astfel, vestea că Apple va lansa un iPhone pe care nu toată lumea îl va putea cumpăra pare o decizie ciudată. De fapt, compania va dezvolta o serie limitată de dispozitive iPhone dedicate pentru cercetătorii din domeniul securității, fără atât de multe protecții pe care un iPhone obișnuit le are. Aceste modele se numesc SRD iPhone (Security Research Device) și vor fi folosite pentru a descoperi noi vulnerabilități în sistemul de operare iOS și în diverse componente hardware.

Noile SRD iPhone nu vor avea limitările modelelor obișnuite

Apple deja se laudă de multă vreme că dispozitivele sale mobile sunt cele mai bine securizate. Aceste declarații au fost însă contrazise de tot felul de vulnerabilități și hack-uri descoperite de către comunitatea de hackeri din jurul iOS, cât și de tot felul de întâmplări neplăcute. Ei bine, compania dorește ca pe viitor să evite astfel de situații. Programul SRD iPhone dorește să descopere multe dintre problemele de securitate ale telefoanelor înainte ca acestea să ajungă pe mâinile publicului larg.

Aceste dispozitive vor fi oferite exclusiv cercetătorilor din domeniul securității cibernetice și vor fi folosite doar în medii controlate. Apple nu dorește ca aceste dispozitive să ajungă niciodată în public, întrucât ar putea face și mai multe daune la capitolul securitate. SRD iPhone va oferi acces root la shell-ul software din iOS și vor putea rula comenzi imposibile pe un iPhone obișnuit.

Atunci când unul dintre cercetători găsește o vulnerabilitate în iOS sau într-o aplicație terță cu ajutorul unui dispozitiv SRD, aceștia trebuie neapărat să anunțe Apple sau producătorul aplicației. Apple se angajează să rezolve problema și să ofere o dată de publicare pentru respectivul update. Ce face această înțelegere benefică pentru Apple este că până la acea dată, cercetătorii nu au voie să publice detalii despre aceste vulnerabilități.

Pentru a intra în posesia unui astfel de SRD iPhone, cercetătorii trebuie să se înscrie în programul special și să dețină deja un cont Apple Developer. Desigur, trebuie să fie un cercetător cunoscut în domeniu, care a mai găsit în trecut probleme de securitate și să fie în una dintre țările în care acest program funcționează.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult