Apple va dezactiva port-ul USB de pe iPhone pentru a îmbunătăţi securitatea în iOS 11.4

09.05.2018
Apple va dezactiva port-ul USB de pe iPhone pentru a îmbunătăţi securitatea în iOS 11.4

Apple investeşte mult efort în securizarea platformelor sale, însă în ultima perioadă iOS a fost în centrul atenţiei. Compania refuză să colaboreze cu agenţiile de stat pentru a oferi unelte pentru deblocarea dispozitivelor confiscate, iar odată cu lansarea iOS 11.4, acestea vor avea mai multe bătăi de cap atunci când vor încerca să folosească instrumente produse de companii terţe, întrucât mufa USB va fi dezactivată după o perioadă de inactivitate.

iOS 11.4 va implementa o funcţie numită „USB Restricted Mode”, care va limita capabilităţile mufei Lightning doar la încărcare după o activitate de şapte zile. Pentru a reactiva funcţiile de transfer de date şi pentru conectarea de accesorii, va fi necesară autentificarea prin intermediul parolei setată de utilizator. Acest lucru înseamnă că nici măcar computerele de pe lista de dispozitive aprobate nu vor mai vedea telefonul atunci când este conectat prin cablu, dacă acesta este blocat mai mult de o săptămână.

Aceasta este o veste foarte proastă pentru companii precum Celebrite sau GreyKey, care oferă soluţii de deblocare hardware pentru preţuri foarte mari. Acestea folosesc hardware dedicat care copiază întreaga memorie a telefonului şi apoi încearcă prin forţă brută să ghicească parola. Odată ce numărul de încercări este epuizat, memoria telefonului este apoi rescrisă şi procesul începe din nou. Neavând acces la port-ul Lightning, aceste soluţii vor fi acum inutile, însă nu obligatoriu imposibil de folosit. Dacă acestea sunt aplicate în cele şapte zile de la ultima autentificare, deblocarea ar putea totuşi funcţiona.

Nu în ultimul rând, GreyKey şi Celebrite vor putea fi folosite în continuare pe dispozitive mai vechi, care nu au acces la iOS 11, cât şi pe dispozitivele care încă nu au făcut tranziţia la noua versiune software. Primele telefoane care garantat nu vor mai putea fi „sparte” după cele şapte zile vor fi modelele de iPhone care se vor lansa în toamna lui 2018, întrucât acestea vor fi livrate cu iOS 12, care va „moşteni” această funcţie de la iOS 11.4.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult