Apple pregătește schimbări majore sistemului Face ID și Touch ID

19.02.2021
Apple pregătește schimbări majore sistemului Face ID și Touch ID

Apple este pe cale să reinventeze sistemele Face ID și Touch ID, mutând senzorii acestora sub suprafața activă a ecranului.

Deși reacționează cu întârziere când vine vorba de abordarea noilor tehnologii întâlnite la competiție, Apple reușește de obicei să livreze cea mai bună implementare. Luăm exemplul tehnologiei de recunoaștere facială, care în interpretarea Face ID oferă un nivel de securitate net superior soluțiilor întâlnite pe telefoane cu Android de generație mai veche.

Potrivit descrierilor într-un brevet recent acordat companiei americane, Apple lucrează la integrarea senzorilor biometrici sub suprafața activă a ecranului, probabil, alături de camera frontală. Brevetul numit „Photodetectors Integrated into Thin-Film Transistor Backplanes” dezvăluie în mod neintenționat planurile Apple pentru folosirea senzorilor de tip in-display, eliberând spațiul în prezent ocupat prin decuparea ecranului la partea de sus.

Senzorii sunt incluși în multe dintre dispozitivele electronice actuale, cum ar fi smartphone-urile, computere (ex. tabletele sau laptopurile), dispozitive electronice de purtat (ex. ceasurile electronice,, smartwatch-uri sau monitoarele de sănătate), controlere de jocuri, sisteme de navigație (ex. sisteme de navigație pentru vehicule sau sisteme de navigație robotizate) etc„. Astfel, această tehnologie pare intenționată pentru viitoarele modele iPhone, iPad și Apple Watch .

Touch ID

Senzorii in-display pot îndeplini o largă varietate de roluri, cum ar fi detectarea anumitor obiecte aflate în proximitate și măsurarea distanței față de acestea, respectiv starea de mișcare sau repaos. De asemenea, senzori încorporați sub ecran pot genera o imagine 2D, o hartă de adâncime 3D sau un videoclip. Spre exemplu, senzorul Face ID este capabil să genereze o hartă 3D a feței utilizatorului, folosită pentru deblocare iPhone. Totodată, „matricea de fotodetectori … poate fi configurată pentru a funcționa ca o cameră orientată spre față, un senzor de autentificare biometrică sau recunoaștere facială”.

Prin mutarea acestor senzori sub ecran, Apple ar putea elimina „bretonul” pentru viitoarele generații iPhone și iPad. Totodată, Apple are de ales între o construcție mai compactă și folosirea spațiului câștigat pentru acomodarea unui ecran mai mare.

Totodată, brevetul nu exclude posibilitatea implementării Face ID și Touch ID sub ecranul aceluiași dispozitiv. Spre exemplu, pot exista momente în care Face ID nu funcționează atât de bine (ex. la purtarea măștilor faciale), utilizatorii preferând să folosească mai degrabă alternativa Touch ID.

Chiar dacă brevetul trimis spre aprobare la data de 31 iulie 2020 nu indică și un termen de implementare a inovațiilor descrise, unele zvonuri anunță reintroducerea Touch ID chiar de la generația iPhone 13.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult