Apple pregătește terenul pentru ecrane la 240Hz cu refresh variabil, pe iPhone 13

17.02.2021
Apple pregătește terenul pentru ecrane la 240Hz cu refresh variabil, pe iPhone 13

Deconspirat cu ocazia unui brevet recent acordat gigantului Apple, planul pentru lansarea de iPad-uri și iPhone-uri cu ecrane ultra-rapide, funcționând la 240Hz, ar putea fi pus în aplicare încă de la generația iPhone 13.

Chiar dacă iPhone 12 este un produs recent, zvonurile despre următoarea generație iPhone curg de ceva timp. Potrivit acestora, următorul iPhone va readuce senzorul Touch ID și va îngusta „bretonul” lăsat pentru acomodarea senzorului Face ID. Însă poate cea mai importantă schimbare va fi introducerea ecranelor cu rată de refresh variabil și limită foarte înaltă pentru împrospătarea imaginii, atingând 240Hz în timpul sesiunilor de jocuri pe mobil.

iPhone 13

Concret, noul brevet Apple trasează o serie de trepte: 60Hz – 240Hz cu 120Hz și 180Hz ca valori intermediare. Probabil că, în funcție de buget, anumite dispozitive se vor opri la una din treptele intermediare, însă cele mai performante vor atinge 240Hz. Brevetul nu spune dacă valoarea de 240Hz va putea fi atinsă la rezoluția nativă, sau într-un compromis pentru viteză unde rezoluția efectivă este ceva mai mică. Probabil că, oricum, puterea de procesare disponibilă nu va fi suficientă pentru a rula jocuri de mobil la rezoluție nativă și 240Hz, în ecuație intrând și alte constrângeri pe partea consumului de energie.

Ce știm însă cu certitudine este că rivalii Xiaomi și Samsung oferă deja suport pentru refresh rate adaptiv, ce-i drept, în intervalul 24Hz – 120Hz,

Dacă Apple decide să folosească acest brevet pentru următoarea generație de dispozitive, probabil că valoarea maximă de 240Hz va putea fi atinsă doar pe dispozitive din vârful piramidei, cum ar fi iPhone 13 Pro Max și unele variante iPad Pro.

Întocmit pe baza unor zvonuri mai vechi, oferta iPhone 13 arată cam așa:

  • iPhone 13 mini cu ecran LCD de 5.4-inch și 60Hz rată de împrospătare a imaginii
  • iPhone 13 cu ecran LCD de 6.1-inch și 60Hz rată de împrospătare a imaginii
  • iPhone 13 Pro cu ecran OLED de 6.1-inch și 120Hz rată de împrospătare a imaginii
  • iPhone 13 Pro Max cu ecran OLED de 6.7-inch și 120Hz rată de împrospătare a imaginii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult