Apple promite să informeze utilizatorii iPhone atunci când livrează actualizări firmware care reduc performanţa

23.05.2019
Apple promite să informeze utilizatorii iPhone atunci când livrează actualizări firmware care reduc performanţa

La peste un an de la pornirea scandalului în care Apple a fost acuzat că reduce intenţionat performanţele telefoanelor iPhone pentru a ascunde defectarea acumulatorilor, evitând astfel cheltuieli suplimentare deloc neglijabile cu înlocuirea acestora în perioada de garanţie, compania americană este obligată de un tribunal din Marea Britanie să renunţe la această tactică.

În luna decembrie 2017, gigantul Apple era confruntat cu dovezi şi acuzaţii imposibil de negat, oficialii companiei recunoscând în cele din urmă că reduc în mod intenţionat performanţa telefoanelor iPhone de generaţie mai veche pentru a compensa uzura acumulatorului Li-ion, care nu mai poate susţine consumul de energie al telefonului în momente de utilizare intensivă. Însă suspiciunile mergeau mai departe decât substratul tehnic al problemei, Apple fiind suspectat că sabotează generaţiile iPhone anterioare limitând artificial performanţa acestora, cu scopul de a influenţa decizia utilizatorilor privind cumpărarea unui nou telefon iPhone.

Între timp, Apple pare să fi scăpat de sancţiuni concrete pentru acuzaţiile aduse, compania fiind doar obligată să-şi informeze clienţii atunci când actualizările de iOS afectează performanţa telefoanelor iPhone.

În urma scandalului care ameninţa să tragă compania în procese foarte costisitoare, costând milioane de dolari în despăgubiri, Apple a introdus în sistemul iOS noi funcţii care ajută utilizatorii să evalueze direct starea de „sănătate” a bateriei şi impactul acesteia asupra performanţelor resimţite. Mai mult, utilizatorii au opţiunea să ignore semnalele de alarmă, optând pentru păstrarea telefonului iPhone la un nivel optim de performanţă, chiar cu riscul de întâlni opriri neaşteptate ale dispozitivului. Probabil, salvarea pentru Apple a fost desfăşurarea pe toată durata anului 2018 a unui program pentru înlocuirea contracost a acumulatorilor, contra unui tarif redus la 29 dolari. Însă vremurile bune pentru consumatori nu au durat prea mult, costul înlocuirii acumulatorilor urcând între timp la 49 dolari, respectiv 69 dolari pentru seria iPhone X. Potrivit statisticilor neoficiale, Apple ar fi înlocuit până la 11 milioane de acumulatori în 2018, faţă de 1-2 milioane în perioada anterioară.

Cert este că utilizatorii Apple nu scapă de pe ameninţarea degradării treptate a performanţelor nici la achiziţionarea unui telefon iPhone abia lansat, Apple ignorând în continuare problema îmbătrânirii acumulatorilor selectând componente care respectă specificaţiile la momentul vânzării iniţiale, şi cam atât.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult