Apple reduce din nou comenzile de iPhone-uri. Mai multe companii partenere sunt afectate financiar

28.11.2018
Apple reduce din nou comenzile de iPhone-uri. Mai multe companii partenere sunt afectate financiar

Situaţia din cadrul diviziei de smartphone-uri Apple devine din ce în ce mai rea, conform zvonurilor din ultimele săptămâni. Deja compania a redus comenzile către fabricile partenerilor din China pentru modelele iPhone XS şi XR de două ori, crescând în schimb producţia de modele iPhone 8 şi chiar iPhone X, un model care a fost scos din fabricaţie din luna septembrie. Se pare însă că un nou val de reduceri de comenzi începe deja să afecteze şi alte companii din jurul Apple.

Conform publicaţiei taiwaneze Digitimes, Apple a redus din nou comenzile către partenerii săi din Asia. În consecinţă, o companie din Taiwan care livra componente către Apple, a fost nevoită să concedieze 110 angajaţi în urma acestei decizii. De asemenea, producătorul lentilelor de pe camerele telefoanelor mai noi, Largan Precision se aşteaptă la o scădere a veniturilor în luna noiembrie, datorată tot comenzilor scăzute de componente.

Până şi TSMC, compania cu cea mai mare putere de producţie de procesoare din lume va fi afectată, însă nu se aşteaptă la scăderi majore. Liniile de producţie de 7nm pe care le foloseşte Apple pentru A12 Bionic ar putea fi folosite pentru realizarea de cipuri Kirin 980 de la Huawei, folosit pe Mate 20 Pro, Honor Magic 2 şi probabil alte modele noi în viitorul apropiat precum Nova 4 şi viitoarea serie P30.

Alături de reducerea comenzilor către parteneri, Apple încearcă noi metode pentru a atrage utilizatorii să cumpere modelele iPhone XS şi XR. Compania oferă acum 100 de dolari sub forma unui voucher de cumpărături în cadrul Apple Store pe lângă preţul pe care îl oferea pentru telefoanele mai vechi din programul de buy-back clienţilor din Statele Unite, exclusiv în magazinele sale.

iPhone-urile noi nu par să se vândă foarte bine, iar preţurile ridicate şi îmbunătăţirile minore fiind motivele principale pentru care clienţii nu simt nevoia să facă upgrade de la modelele mai vechi. Probabil că strategia Apple pe piaţa de smartphone-uri se va schimba radical din toamna anului viitor, când este aşteptată o nouă generaţie de telefoane.

O scădere în vânzări pe piaţa de smartphone-uri doi ani la rând probabil că nu va fi foarte bine văzută de investitori, iar dacă este ceva ce Apple pune pe primul plan, acesta este întotdeauna contul din bancă. Astfel, există şansa fie să primim telefoane mai ieftine din partea companiei, fie progrese tehnologice majore pentru următoarele generaţii. Desigur, Apple ar putea să ignore aceste lucruri şi să continue pe calea pe care a pornit încă de anul trecut, când iPhone X a devenit primul smartphone de 1.000 de dolari.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult