Apple vinde acum piese de iPhone pentru reparații acasă. Cât costă acestea și uneltele necesare operațiunilor

28.04.2022
Apple vinde acum piese de iPhone pentru reparații acasă. Cât costă acestea și uneltele necesare operațiunilor

Apple a dat startul programului său de reparații acasă, clienții companiei din SUA putând comanda acum piese pentru iPhone pentru a le înlocui chiar și în afara unui service autorizat. Până în prezent, nu exista nicio altă metodă de a cumpăra piese originale de iPhone, dar în curând, programul va fi extins și la alte categorii de produse, precum tabletele iPad și computerele Mac. Desigur, fiind vorba despre Apple, procesul de comandă nu este nici tocmai ieftin, dar nici simplu.

Apple vinde doar anumite piese pentru cele mai recente iPhone-uri de pe piață

Apple oferă peste 200 de componente individuale pentru trei generații de smartphone-uri, pentru început. Este vorba despre iPhone 12, iPhone 13 și iPhone SE. Vorbim despre componente precum ecrane, baterii și camere foto, care pot fi înlocuite acum acasă. Compania spune că prețurile acestor componente sunt aceleași precum cele pe care le practică și pentru service-urile autorizate, deci vei economisi, cel puțin teoretic, manopera. Practic, Apple are și niște costuri ascunse.

Compania oferă spre vânzare unelte profesionale pentru înlocuirea ecranului sau pentru lipirea bateriei la interior, dar acestea sunt foarte scumpe, uneori mai scumpe decât componentele. Astfel, există posibilitatea de a închiria un kit complet de ustensile. Acesta costă însă 50 de dolari americani și poate fi folosit pentru 7 zile, după care se aplică penalizări. Acesta include însă toate presele, șurubelnițele, adezivul și tot ceea ce este necesar pentru înlocuirea componentelor interne de pe iPhone.

În timp ce prețul inițial al pieselor poate părea mare, precum 70 de dolari pentru o baterie, Apple va oferi cam o treime din costul inițial înapoi sub formă de credit celor care trimit piesa stricată înapoi.

Este interesant însă de văzut cât de în serios ia Apple acest program. Compania oferă spre vânzare toate șuruburile din telefoanele sale, în diverse pachete, chiar și în funcție de culoarea telefonului și are disponibile tot felul de piese, precum ansamblul de camere, capacul pentru acestea, difuzoarele, tăvița pentru cartela SIM sau chiar sistemul de vibrații. Ce nu pare să fie oferit la vânzare este carcasa telefonului și placa de bază.

Probabil cea mai importantă mișcare pe care compania a făcut-o este însă lansarea de manuale de reparații gratuite pentru toate dispozitivele incluse în acest program. Aceasta va ajuta cu siguranță service-urile independente, care nu erau autorizate de Apple și nu aveau acces la astfel de documentație.

Cât costă piesele originale de iPhone

Un display poate costa între  128 dolari pentru iPhone SE3 și 310 dolari pentru iPhone 13 Pro Max, în timp ce bateriile variază în preț între 50 dolari și 70 de dolari. Difuzorul din partea de jos costă 40 de dolari, un sistem de camere 111 dolari iar sistemul de vibrații Taptic Engine 40 de dolari. Aceste prețuri sunt în limitele așteptărilor pentru astfel de componente premium, însă nu vor rezolva toate problemele.

În primul rând, fără uneltele închiriate de 50 de dolari, operațiunile de reparații acasă ar putea fi destul de complicate, iar unii utilizatori vor reuși, cel mai probabil să își deterioreze dispozitivele în timpul procesului. Asta pentru că telefoanele sunt sigilate cu lipici greu de desfăcut fără unelte de service.

apple display repair

Cumpărate separat, uneltele costă 256 dolari pentru dispozitivul care încălzește și scoate ecranul, 216 dolari pentru presa care instalează ecranul înapoi, 116 dolari pentru „buzunarul” încălzit, care înmoaie lipiciul și 100 dolari pentru o șurubelniță originală.

Odată ce cumperi toate instrumentele necesare, ajungi la prețul unui telefon nou. Dar probabil că vei putea începe să oferi reparații pentru alți utilizatori.

Nu este însă clar dacă vor fi adăugate și generații mai vechi de iPhone, precum modelele din seriile iPhone 11, XS sau X. Acelea sunt modelele care încep să „îmbătrânească” și ar avea nevoie de înlocuirea bateriei sau de un display nou.

Compania a promis că următorul pas este extinderea programului de reparații acasă în Europa, dar și includerea Mac-urilor în acest program.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult