Arm anunță Cortex X4, 720 și 520, nucleele care vor compune următoarele procesoare de mobil high-end

29.05.2023
Arm anunță Cortex X4, 720 și 520, nucleele care vor compune următoarele procesoare de mobil high-end

Arm a anunțat oficial noile sale nuclee pentru anul 2023, cele care vor sta la baza celor mai multe procesoare populare din smartphone-urile moderne. Vorbim despre noi nuclee de performanță înaltă, performanță medie și nuclee eficiente, care vin cu îmbunătățiri la nivel de putere de procesare, dar și la capitolul consum de energie. Detaliile prezentate de ARM sunt foarte tehnice, însă important de reținut este că acestea vor fi folosite în noile procesoare care vor fi anunțate în viitorul foarte apropiat, precum Snapdragon 8 Gen 3.

Noile nuclee de la Arm vor fi licențiate de Qualcomm, Samsung sau MediaTek pentru dezvoltarea noilor procesoare de smartphone

Familia de nuclee Armv9.2 este compusă din trei noi produse: Cortex-X4, nucleul cel mai performant, Cortex-A720 și Cortex-A520, pentru putere medie și eficientă. Acestea vor fi folosite în diverse configurații pentru realizarea de noi procesoare, iar aceste design-uri vor fi și mai interesante începând de anul acesta, întrucât pot fi integrate până la 14 astfel de nuclee într-un singur procesor.

Acest lucru este posibil datorită noii TCS23 (Total Compute Solution), care renunță complet la instrucțiunile pe 32 de biți în favoarea AArch64 pe 64 de biți. Aceasta vine și cu noi metode de securizare a hardware-ului, dar și cu îmbunătățiri pe partea de eficiență în consum și performanță de procesare.

Arm Client Tech Days CPU Presentation_Final-12_575px

Cortex-X4 promite o eficiență cu 40% mai mare față de Cortex-X3 de anul trecut, dar vine și cu îmbunătățiri la nivelul performanței per ciclu. Astfel, chiar și la aceeași frecvență, noul nucleu va procesa mai rapid datele. Desigur, acesta va fi nucleul dominant în procesoarele din noua generație, deci probabil că producătorii vor prefera să îl împingă cât mai mult, negând astfel îmbunătățirile la nivel de eficiență.

Cortex-A720 și Cortex A-520 vor primi îmbunătățiri de eficiență de 20%, deci vor fi ceva mai economice cu consumul de energie, dar nu la fel de mult precum nucleul principal. Toate aceste nuclee vor fi însă controlate de hub-ul DSU-120, care va permite un consum mai eficient de energie în tot procesorul, și va permite utilizarea unor noi moduri de operare care vor reduce în special consumul în idle și în aplicații care nu solicită prea mult nucleele.

Sunt așteptate îmbunătățiri la nivelul consumului de energie

Practic, ne putem aștepta la o autonomie îmbunătățită pe telefoanele din generația 2024, dacă rămân la aceleași capacități de baterie precum cele din 2023. Desigur, va conta foarte mult și cum vor implementa producătorii aceste noi procesoare.

Arm Client Tech Days CPU Presentation_Final-09_575px

Vestea că vor putea fi lansate procesoare cu până la 14 nuclee sugerează că ARM se pregătește de o creștere a popularității a procesoarelor care folosesc tehnologiile sale în zona de computere desktop și laptop-uri. De altfel, deja avem zvonuri despre noi procesoare de la producători precum Samsung, care vor depăși cele 8 nuclee „standard” și vor aduce pe piață modele cu până la 10 nuclee în zona high-end.

Qualcomm, Samsung și MediaTek, care sunt principalii clienți ARM pentru design-ul acestor nuclee, ar trebui să anunțe spre finalul anului 2023 noile modele care integrează noile Cortex X4, X720 și A520.

sursa: AnandTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult