Procesorul Samsung Exynos 2300, depistat pe GeekBench. Ar putea fi folosit pe S23 FE

29.05.2023
Procesorul Samsung Exynos 2300, depistat pe GeekBench. Ar putea fi folosit pe S23 FE

În 2023, după mulți ani în care Samsung a oferit două variante ale flagship-urilor sale, cu chipset Exynos și Snapdragon, în funcție de regiune, compania a renunțat la cipurile sale proprietare. Se pare însă că dezvoltarea modelului Exynos 2300, care ar fi trebuit să debuteze la începutul acestui an, nu s-a oprit niciodată și, este posibil să îl vedem totuși pe piață într-un nou produs. Zvonurile vorbeau chiar despre o variantă Galaxy S23 FE care ar putea integra acest procesor, iar noi teste depistate online sugerează că cipul există și ar putea fi lansat totuși.

Exynos 2300 este în teste și ar putea debuta totuși anul acesta

Zvonurile despre Exynos 2300 din trecut sugerau că acesta ar fi un model diferit față de cele din trecut. Pe de-o parte, acesta ar fi adoptat o arhitectură internă diferită față de modelele tradiționale din piață. În locul unei configurații octa-core, acesta ar folosi nouă nuclee, dispuse astfel: un nucleu de performanță înaltă, Cortex-X3 de la ARM, patru nuclee Cortex-A715 de performanță medie și patru nuclee Cortex-A510 eficiente. Acesta ar putea fi primul procesor pe format 1+4+4 din piață și ar putea beneficia și de un GPU dezvoltat alături de AMD pe arhitectura RDNA2.

RDNA2 este aceeași tehnologie pe care sunt dezvoltate și procesoarele grafice din consolele de jocuri Xbox Series S și X, PlayStation 5 și Steam Deck. De altfel, aceeași arhitectură este folosită și pentru dezvoltarea plăcilor video Radeon RX 6000, încă destul de puterince și actuale pentru rularea jocurilor video moderne.

Samsung Exynos 2300 geekbench

Geekbench listează astfel un dispozitiv numit Samsung SM-S919O, care pare să fie echiapt chiar cu acest procesor pe format 1+4+4. Acesta pare însă să folosească frecvențe mai joase decât cele zvonite pentru Exynos 2300, dar este ceva de așteptat pentru un prototip. Dacă un astfel de procesor este acum în teste, acesta ar putea debuta cel mai probabil cândva în toamnă, când un model FE al seriei Galaxy S23 ar putea fi anunțat oficial.

Alte zvonuri sugerează că anul viitor, Samsung chiar va lansa seria S24 cu un procesor Exynos 2400, într-o configurație cu 10 nuclee pe format 1+2+3+4, cu un nucleu Cortex-X4 în vârf, și nuclee performante, de medie și eficiente care să completeze design-ul.

sursa: GeekBench

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult