Aşteptări în 2012: telefoane cu cameră de 20 MP, filmare Full-HD, Internet ca la tine acasă

10.11.2008
Aşteptări în 2012: telefoane cu cameră de 20 MP, filmare Full-HD, Internet ca la tine acasă

Anul 2008 a adus în Europa primele telefoane cu cameră foto de 8 MP (Sony Ericsson C905, Samsung i8510 INNOV8, Samsung M8800 Pixon şi LG KC910 Renoir deocamdată). În 2012, prin aceeaşi analogie a cifrelor, vom avea telefoane cu cameră de 12 MP. Sony Ericsson spune chiar că 12 MP va fi o rezoluţie minimă, cele mai atractive dispozitive având rezoluţii uriaşe de 20 MP, care la ora actuală sunt oferite doar de aparatele DSLR de ultimă generaţie.

Singura problemă şi totodată cea mai apăsătoare este aceea că densitatea mare de pixeli pe un senzor mic şi lentilele mediocre folosite de producătorii de telefoane mobile nu vor ajunge niciodată să concureze cu senzorii şi „sticlele” de pe aparatele compacte lansate în aceeaşi perioadă, nu mai zic de cele DSLR. Aşa cum preconizează SE, telefoanele din 2012 se vor compara la calitatea pozelor cu actualele aparate compacte.

Asa vor fi dotate telefoanele anului 2012

Şi la filmare lucrurile sună interesant, dar practic nu sperăm la o calitate adevărată Full-HD din partea unui telefon mobil. Este cam aceeaşi poveste ca şi în cazul camerei foto încorporate. În schimb, puterea de procesare va permite rularea unor aplicaţii complexe şi utilizarea lor mai confortabil. Se aşteaptă ca display-urile să atingă rezoluţii de 1024 x 768 pixeli.

Ce facem însă cu dimensiunea? Vor ajunge telefoanele mini laptop-uri? Mai bine să le spunem calculatoare portabile cu funcţie de telefon. Desigur, acum vorbim despre telefoanele de top, nu m-ar mira ca în 2012 Nokia să mai lanseze o serie de „antichităţi” cu ecran monocrom (ei sunt singurii care mai insistă cu astfel de telefoane), asta la scurt timp după ce vor anunţa mândri că prototipul Morph este perfect funcţional.

În fine, să mai menţionăm că vizionarii de la Sony Ericsson prevăd conexiuni de mare viteză la Internet, prin tehnologia LTE (Long Term Evolution). Conexiunea LTE va permite streaming de calitate superioară (video-conferinţe, transmisii video digitale, online gaming), cam la acelaşi nivel cu cel oferit astăzi de conectivitatea broadband fixă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News