ASUS deblochează Zenfone 9, permițând comunității de dezvoltatori să creeze noi versiuni de Android pentru el

08.08.2022
ASUS deblochează Zenfone 9, permițând comunității de dezvoltatori să creeze noi versiuni de Android pentru el
Zenfone 9

Zenfone 9 este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri din 2022, oferind atât performanță de top, dar și ceva ce alți producători refuză să aducă pe piață în ultimii ani: dimensiuni compacte. Se pare că ASUS continuă cu veștile bune legate de acest model, lansând deja uneltele necesare pentru a debloca bootloader-ul telefonului, care permite astfel instalarea de software diferit de cel din fabrică, echipat cu interfața ZenUI.

Poți să îți deblochezi noul Zenfone 9 cu o aplicație oficială de la ASUS

Cei care vor să aibă mai mult control asupra software-ului de pe noul lor Zenfone 9 au acum la dispoziție software-ul Unlock Device, care poate fi descărcat de pe site-ul oficial ASUS. Acesta ocupă doar 4,46 MB și oferă posibilitatea de a debloca bootloader-ul dispozitivului. Desigur, cei care au mai făcut asta în trecut știu că deblocarea telefonului aduce de la sine câteva avantaje, dar și dezavantaje.

Avantajul principal este că poți să instalezi un alt sistem de operare Android modificat, precum LineageOS, sau chiar o variantă dezvoltată de tine. Dezavantajul este că anumite aplicații securizate, precum cele bancare nu vor mai permite rularea pe acest dispozitiv. Actualizările de software vor trebui instalate manual, după deblocare, iar garanția dispozitivului este anulată.

Pe lângă aplicația care deblochează bootloader-ul, ASUS a lansat și codul sursă pentru kernel-ul telefonului. Astfel, dezvoltatorii software vor putea să folosească acest cod pentru a realiza versiuni modificate de Android, compatibile cu Zenfone 9.

Poate că nu este o idee foarte bună să renunți la garanție acum, când Zenfone 9 este nou și nici la suportul software oficial, care permite actualizări OTA. Dar după câțiva ani, când telefonul rămâne fără actualizări din partea ASUS, aceasta ar putea fi o soluție pentru a ține telefonul la zi cu versiuni „custom” de Android, realizate de comunitate. ASUS a promis doar doi ani de actualizări de sistem pentru noul său flagship compact.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult