Atenție la buzunare în această capitală europeană! Se fură un telefon la fiecare șase minute

16.08.2023
Atenție la buzunare în această capitală europeană! Se fură un telefon la fiecare șase minute
foto: Profimedia

Poliția Metropolitană din Londra (Met Police) anunță că în 2022 au fost furate pe străzile orașului nu mai puțin de 90.864, adică 250 pe zi și un telefon mobil la fiecare 6 minute. Reprezentanții Poliției cer acum producătorilor de smartphone-uri să ia măsuri la nivel de design pentru a descuraja furturile în viitor.

Londra, capitala în care un telefon mobil este furat la fiecare 6 minute

Sadiq Khan, reprezentant al rețelelor mobile din Marea Britanie și Mark Rowley, șeful Poliției Metropolitane, au semnat o scrisoare deschisă către producătorii de smartphone-uri prin care cer să creeze soluții care să „scadă răsplata crimelor”. Cumva, producătorii ar trebui să facă utilizarea dispozitivelor mobile imposibilă fără parolă sau fără proprietar.

Deja există sisteme de securitate de acest gen pe iPhone, dar și pe telefoanele de la alte companii, care permit blocarea permanentă sau ștergerea conținutului de la distanță, cât și metode de monitorizare a poziției prin GPS, chiar și atunci când telefonul este oprit. Totuși, aceste metode nu par să fie de ajuns pentru a descuraja furturile, întrucât chiar și fără posibilitatea de a folosi telefoanele, hoții le pot dezasambla și vinde componentele funcționale pentru a fi folosite mai departe în reparații. Desigur, anumite telefoane pot fi „sparte” la nivel software pentru a  putea fi folosite.

38% din toate jafurile care au avut loc în Londra au implicat și furtul de smartphone-uri, iar 70% dintre furturi au fost furturi de telefoane mobile.

Poliția cere ajutorul producătorilor pentru a putea monitoriza telefoanele furate

Poliția încearcă să aplice aceeași strategie pe care a aplicat-o în trecut pentru furturile de mașini. Alături de producători, Poliția a putut dezvolta soluții prin care mașinile să poată fi mai ușor urmărite, astfel furtul de vehicule cu astfel de sisteme la bord a scăzut în ultimii ani.

„Practica actuală de a permite telefoanelor mobile furate să fie reînregistrate de noi utilizatori în industria telefoanelor mobile permite în mod neintenționat o piață criminală care conduce la jafuri, furturi și infracțiuni violente în Londra.  […] Avem nevoie de parteneri care să se ridice la înălțime și să lucreze alături de noi pentru a rupe acest ciclu de violență.”, a declarat Mark Rowley.

Experții din industria de de tehnologie, precum Jake Moore, spun însă că astfel de soluții ar putea fi foarte complexe și ar putea duce la alte abuzuri. Având în vedere volumul de vânzări de smartphone-uri și faptul că multe sunt apoi vândute pe piața second-hand, aceste tehnologii de monitorizare ar putea duce la imposibilitatea celor care cumpără telefoanele de pe piața gri să dovedească că le-au cumpărat legitim și nu le-au furat.

„Ar crea un potențial coșmar, și s-ar putea găsi oameni acuzați că dețin un telefon furat când de fapt este al lor”, a declarat Moore pentru BBC. „Dovada achiziției legitime, mai ales de pe site-uri de second-hand pe care le folosesc mulți oameni, ar fi dificilă. Nu pot vedea nicio companie care să impună acest lucru. Escaladează într-o problemă mai mare.”

sursa: BBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult