Au apărut primele benchmark-uri cu Snapdragon 8+ Gen 1: 10% mai multă performanță și 30% mai multă eficiență

20.05.2022
Au apărut primele benchmark-uri cu Snapdragon 8+ Gen 1: 10% mai multă performanță și 30% mai multă eficiență

Qualcomm a anunțat în urmă cu puțin timp versiunea optimizată a chipsetului Snapdragon 8 Gen 1, ediția „Plus” venind cu exact aceeași arhitectură, dar un proces de fabricație care rezolvă unele dintre neajunsurile versiunii de debut.

Într-un mod deloc măgulitor pentru producătorul de chipseturi cu reputație de furnizor implicit al chipseturilor pentru telefoane high-end, Snapdragon 8 Gen 1 s-a făcut remarcat mai mult pentru problemele cu supraîncălzirea și consumarea baterie, decât performanțele care nu au fost cu mult peste nivelul soluției SD 888 de anul trecut, ba chiar, dezamăgitoare dacă ne raportăm la ce putem găsi pe actuala generație iPhone.

Abandonând, deocamdată, serviciile Samsung Foundry, Qualcomm a livrează Snapdragon 8+ Gen 1 folosind în mod exclusiv procesul de fabricație pe 4nm al partenerului TSMC. Desigur, nici așa nu se pot întâmpla minuni, însă creșterea de performanță enunțată la 10%, în condițiile unei eficiențe a consumului de energie cu 30% mai bună nu poate fi decât de lăudat. Practic, am putea spune că versiunea ”Plus” este ce ar fi trebuit să fie Snapdragon 8 de la bun început, dacă planurile făcute de inginerii care au lucrat la partea de arhitectură chipset nu s-ar fi lovit de randamentul sub așteptări al procesului de fabricație folosit.

Profitând de frecvența crescută la 3.2GHz pe nucleele de performanță (3.0GHz la versiunea non-Plus),  Snapdragon 8+ Gen 1 obține 1321 de puncte în testul Geekbench single-core.

Și frecvențele nucleelor secundare (Gold Cores + Silver Cores) au crescut de la 2.5 la 2.75Ghz, respectiv de la 1.8 la 2.0GHz, permițând obținerea unui scor multi-core de 4238 puncte

În procente, creșterile sunt 6.4% în modul single-core și 12.3% în cel multi-core. În practică, testarea exhaustivă a performanțelor în mai multe scenarii menite să reflecte utilizarea normală a telefonului relevă câștiguri mult mai modeste, în medie de 3.5% la scenarii single-thread și 3.2% în aplicațiile care folosesc întreaga putere de procesare disponibilă pe partea de CPU.

La partea de GPU, câștigul de performanță este la vel de modest, de aproximativ 4.6% în testul 3DMark Wildlife și 5.6% în testul GFXBench – T-Rex Offscreen.

În schimb, temperaturile de funcționare și capacitatea dispozitivelor cu Snapdragon 8+ Gen 1 de a susține performanțe optime pe o perioadă mai îndelungată de timp rămâne subiect sensibil. Spre exemplul, lăsat să funcționeze cu profilul de performanță recomandat de producător. Telefonul ASUS folosit drept exemplu se stabilizează la o temperatură medie de doar 37°C, în timp ce performanțele afișate se prăbușesc. Comutarea în așa numitul X-Mode permite păstrarea performanțelor aproape de nivelul maxim, însă cu prețul unei temperaturi interne care atinge 50°C și consumarea a 15% din capacitatea bateriei, raportat la 8% în exemplul anterior.

Per total, Snapdragon 8+ Gen 1 este un chipset cu mai puține probleme decât modelul non Plus, însă doar dacă te mulțumești cu un câștig de performanță aproape insesizabil și aceleași penalizări la utilizare prelungită.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult