Autoritățile franceze interzic de la vânzare un model iPhone, acuzând depășirea limitelor de radiații

13.09.2023
Autoritățile franceze interzic de la vânzare un model iPhone, acuzând depășirea limitelor de radiații

La fel ca și cuptoarele cu microunde, telefoanele iPhone trebuie să încadreze în anumite limite privind radiația electromagnetică reziduală, ce ar putea absorbită în timp ce ții dispozitivul la ureche.

Nu este clar de o astfel de măsură este anunțată la trei ani după debutul oficial al seriei iPhone 12, însă autoritățile franceze au descoperit abia acum că telefoanele Apple din această generație depășesc limitele legale vizând radiația electromagnetică, aplicabile dispozitivelor pentru comunicații wireless.

Vestea bună este că Apple ar putea corecta această problemă cu ajutorul actualizărilor de firmware. Vestea mai puțin bună este că stabilitatea conexiunii la rețeaua de telefonie mobilă ar putea avea de suferit, utilizatorii iPhone 12 întâlnind mai des întreruperi în timpul apelurilor și probleme de conectare în zonele cu acoperire mai slabă.

Interdicția anunțată de autoritățile franceze apare după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că nu există dovezi concrete cum că expunerea la câmpuri electromagnetice de mică intensitate ar fi dăunătoare organismului uman. De asemenea, nu există indicii cum că telefoanele iPhone 12 (lansate în anul 2020 și vândute în lumea întreagă) ar fi cauzat utilizatorilor probleme de sănătate.

În propria apărare, Apple declară vă ca contesta decizia autorității franceze pentru reglementarea echipamentelor de radiofrecvență, precizând că a furnizat reprezentanților de specialitate rezultatele testelor de laborator, care atestă conformitatea dispozitivelor iPhone 12 cu legislația aplicabilă pe teritoriul Uniunii Europene. Totodată, Apple susține că seria iPhone 12 a fost recunoscută deja ca fiind în deplină conformitate cu limitele de radiație electromagnetică, recunoscute la nivel global pentru echipamentele de comunicație wireless.

Cu toate acestea, ministrul francez Jean-Noel Barrot a declarat pentru publicația Le Parisien că interdicția la vânzare a fost luată pentru depășirea limitelor legale privind ratele de absorbție specifică (SAR), sugerând că telefoanele iPhone 12 ar putea periclita sănătatea utilizatorilor care le folosesc în mod intensiv pentru apeluri telefonice.

„Se așteaptă ca Apple să răspundă în termen de două săptămâni”, a spus acesta.

„Dacă nu reușesc să facă acest lucru, sunt pregătit să inițiez o rechemare a tuturor exemplarelor iPhone 12 aflate în circulație. Regula este aceeași pentru toată lumea, inclusiv pentru giganții digitali”, declară ministrul francez.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult