BlackBerry OS nu mai are viaţă lungă. Compania canadiană se orientează exclusiv către Android

01.02.2016
BlackBerry OS nu mai are viaţă lungă. Compania canadiană se orientează exclusiv către Android

Mulţi credeau că lansarea primului smartphone BlackBerry cu Android, modelul Priv, este doar o simplă încercare pentru a studia piaţa, însă oficialii companiei tocmai au confirmat că nu este aşa. Priv este doar primul dispozitiv de acet fel, urmând să fie dezvoltate în viitor mai multe modele de acest gen, care în timp vor înlocui smartphone-urile cu BB OS. Android este acum platforma principală pentru compania canadiană, iar procesul de a migra la o singură platformă software a pornit.

Deşi au fost confirmate actualizări de securitate pentru dispozitivele cu BlackBerry OS 10 pentru următorul an, se pare că acestea vor fi printre ultimele pe care platforma proprietară a companiei le va primi. Damian Tay, senior drector for product management în cadrul BlackBerry, a confirmat că ecosistemul de dispozitive mobile BlackBerry va tranziţiona către sistemul de operare Android de la Google. Acest proces nu este totuşi ceva nou pentru companie, acest plan fiind luat în considerare de mai mulţi ani.

Platforma BlackBerry 10 a avut întotdeauna câteva legături cu Androidul. La scurt timp după lansarea acesteia, compania a lansat suportul pentru aplicaţii Android în format .apk, care puteau rula pe dispozitivele sale. Desigur, cei care deţin smartphone-uri cu BB OS 10 nu ar trebui să renunţe la ele momentan. Din punct de vedere al securităţii, sistemul de operare BlackBerry este în continuare mai performant, însă se fac eforturi mari pentru a găsi o soluţie comparabilă pentru Android.

În acelaşi timp, sunt mulţi clienţi din mediul corporate şi al instituţiilor de stat care folosesc aproape exclusiv dispozitive BlackBerry. Întrucât platforma BlackBerry OS este singura care a primit aprobare pentru utilizare în cadrul agenţiilor de stat din Statele Unite, de exemplu, compania va continua să livreze astfel de dispozitive până când telefoanele BlackBerry cu Android vor fi aprobate. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult