BlackBerry porneşte pe un nou drum cu Z10, Q10 şi BlackBerry OS 10

BlackBerry porneşte pe un nou drum cu Z10, Q10 şi BlackBerry OS 10

După mai bine de un an de aşteptări, declaraţii, reorganizări interne şi o constantă scădere în topul producătorilor de terminale mobile, Research in Motion a prezentat ieri seară platforma BlackBerry OS 10 şi primele două telefoane care o vor rula. Cea de-a treia noutate, şi cea mai puţin importantă, este schimbarea numelui companiei în BlackBerry, aceasta preluând, după 14 ani, numele de produs care a făcut-o celebră.

După cum ştia deja, noile terminale Z10 şi Q10 sunt două produse din gama high-end, modelele mai accesibile bazate pe BlackBerry OS 10 urmând să apară în cursul acestui an.

Primul model care va fi disponibil pe piaţă va fi Z10, un terminal cu control integral tactil. Acesta nu este primul model cu ecran tactil care abandonează tastatura hardware, BlackBerry experimentând deja acest mod de lucru cu gama Storm, însă este primul care elimină complet butoanele în favoarea unei interfeţe tactile complete.

BlackBerry Z10 oferă un ecran tactil cu diagonală de 4,2” şi rezoluţie HD, tipul de panou folosit fiind încă necunoscut. Platforma hardware este una deja cunoscută, Qualcomm MSM8960 oferind un nucleu dual-core Krait tactat la 1,5 GHz şi un procesor grafic Adreno 225, 2 GB memorie RAM şi o stocare internă de 16 GB, care poate fi extinsă cu un card Micro SDHC.

Conectivitatea cuprinde suport pentru reţelele 2G, 3G şi 4G, însă frecvenţele LTE din România nu sunt acoperite, acest aspect putându-se schimba până la lansarea sa aici. BlackBerry Z10 mai oferă un adaptor wireless 802.11 a/b/g/n dual-band, Bluetooth 4.0, NFC şi restul dotărilor pe care le-am aşteptat de la un terminal din clasa superioară.

Camera foto are o rezoluţie de 8 MP şi oferă stabilizare şi focalizare continuă, fiind însoţită de un partener frontal de 2 MP care se va integra cu noile opţiuni de videoconferinţă şi partajare a ecranului din platforma de mesagerie BBM.

Dacă Z10 este deja disponibil în unele ţări, cel de-al doilea model va fi disponibil începând cu luna aprilie. BlackBerry Q10 este un terminal care se adresează utilizatorilor tradiţionali ai acestor produse, acesta oferind o tastatură hardware care pare foarte apropiată cu cele implementate pe modelele Bold şi Bold Touch.

BlackBerry Q10 oferă un ecran tactil pătrat cu diagonală de 3,1”, rezoluţie de 720 x 720 pixeli şi panou Super AMOLED, tastatura hardware ocupând mai puţin de jumătate din suprafaţa părţii frontale. Platforma hardware este un chip Texas Instruments OMAP 4470, care include un nucleu dual-core ARM Cortex-A9 şi un procesor grafic PowerVR SGX 544. La fel ca modelul Z10, acesta oferă adaptor wireless 802.11 a/b/g/n, 2 GB de memorie RAM, NFC şi GPS, însă restul dotărilor precum compatibilitatea LTE, capacitatea stocării interne sau rezoluţia camerei nu au fost comunicate.

Cu această ocazie, BlackBerry a prezentat şi noua platformă BlackBerry OS 10, care partajează multe elemente comune cu demult lansatul BlackBerry OS for Tablets şi care reprezintă un salt major de la precedenta platformă cu numărul de versiune 7.

BlackBerry OS 10 foloseşte ca punct central BlackBerry Hub, un agregator pentru calendare, mesaje, Facebook, LinkedIn şi BBM, un multitasking îmbunătăţit, permite separarea datelor utilizatorului de cele ale companiei prin integrarea BlackBerry Balance şi permite comasarea ataşamentelor, notiţelor (inclusiv Evenote), imaginilor, filmelor şi mesajelor text în BlackBerry Remember. Magazinul de aplicaţii BlackBerry World cuprinde în acest moment circa 70.000 de aplicaţii, începând de la produse cunoscute precum WhatsApp, TuneIn Radio, SoundHound, Skype sau Foursquare, până la jocuri precum Angry Birds, Asphalt 7 sau NOVA 3. Cum va evolua acesta în viitor rămâne însă de văzut. Cei curioşi pot arunca o privire pe filmele promotionale de mai jos, care reliefează câteva aspecte ale noului sistem de operare.

Modelul BalckBerry Z10 a fost deja lansat în Marea Britanie, Cnaada şi Emiratele Arabe Unite urmând să-l primească peste o săptămână. Dincolo de aceste zone şi de lansarea din martie pe piaţa nord-americană, nu există în acest moment mai multe detalii despre disponibilitate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News