BlackBerry retrage suportul oficial și pentru ultimele telefoane cu design clasic, echipate cu tastatură fizică

31.12.2021
BlackBerry retrage suportul oficial și pentru ultimele telefoane cu design clasic, echipate cu tastatură fizică

Cândva, unul dintre cele mai de succes branduri de telefoane mobile, BlackBerry a căzut în dizgrație pe măsură ce tranziția de la telefoane mobile convenționale la smartphone-uri de inspirație iPhone a ajuns la final.

Extrem de populare la începutul anilor 2000, telefoanele Blackberry erau excelente instrumente de comunicare și productivitate, ideale pentru a răspunde în timp record la email-uri de serviciu. Mai târziu, tastatura fizică disponibilă pe aceste gadgeturi a devenit indispensabilă pentru adepții serviciilor de mesagerie instant, telefoanele BlackBerry părând să aibă un loc asigurat în peisajul dominat de Facebook, Twitter și restul platformelor de socializare. Doar că, ceva s-a schimbat în preferințele consumatorilor, telefoanele cu ecran cât mai mare și cât mai puține butoane devenind o modă care persistă și în prezent. Aproape peste noapte, telefoanele în configurație jumate ecran – jumate tastatură fizică au devenit un fel de dinozauri rămași dintr-o eră apusă, compania intrând într-o lungă perioadă de criză, încercând fără succes să-și păstreze relevanța.

Semnificând practic sfârșitul unei ere, BlackBerry anunță retragerea suportului tehnic și pentru ultimele smartphone-uri bazate pe BlackBerry OS și BlackBerry 10. Puținii utilizatori care încă le utilizează, rămân fără acces la actualizări de securitate, esențiale pentru folosirea în siguranță a conexiunii la internet.

Potrivit companiei, dispozitivele cu sistem de operare BlackBerry 7.1 și mai vechi, respectiv BlackBerry 10 și PlayBook OS 2.1 nu vor mai avea garantată funcționarea corespunzătoare a software-ului si serviciilor care depind de conexiunea de internet mobil sau cea Wi-Fi, inclusiv funcțiile de bază precum apeluri telefonice, SMS-uri și apeluri la numerele de urgență.

Merită amintit că în anul 2007, când Apple dezvăluia primul model iPhone, RIM (compania care a lansat brandul BlackBerry) se număra printre giganții industriei (ex. alături de Microsoft și Nokia) care s-au grăbit să discrediteze succesul Apple. Pur și simplu, directorii companiei de la acea vreme nu puteau concepe un viitor unde consumatorii vor folosi doar dispozitive prevăzută cu interfață touch-screen, complet lipsite de tastatură fizică sau altă interfață auxiliară.

Încercând mereu să creeze cel mai bun telefon BlackBerry cu putință, dar urmând aceleași concepte învechite, compania a pierdut mai întâi în fața Apple, iar apoi Samsung și restul jucătorilor din industrie. La final, cei care încă folosesc telefoane BlackBerry ar face bine să-și salveze datele importante pe un suport de stocare extern, după care să ia în considerare alegerea unui nou smartphone.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult