Camera foto sub ecran, descrisă într-un brevet Google relevant pentru noua serie Pixel

Autor: Aurelian Mihai 18.05.2021
Camera foto sub ecran, descrisă într-un brevet Google relevant pentru noua serie Pixel

La fel ca restul industriei, Google va ascunde camera frontală sub ecranul telefoanelor Pixel, însă ar putea folosi o metodă diferită.

În mod inevitabil, decupajul sau perforația aplicată în dreptul camerei frontale va dispărea de pe majoritatea produselor smartphone, însă nu toți producătorii vor folosi exact aceeași implementare.

Descrisă într-un brevet recent atribuit gigantului Google, camera frontală ar putea fi implementată sub ecranul OLED al telefoanelor Pixel folosind o metodă indirectă, care evită de facto obturarea vizibilități.

În loc ca ecranul OLED să aibă o zonă cu pixeli „rarefiați”, mai mult sau mai puțin vizibili la o inspecție vizuală atentă, ar putea fi în continuare perfora pe de-a-ntregul. Secretul constă în ce se află imediat dedesubt.

Google Pixel

Astfel, în loc să vedem direct lentila camerei foto vom privi într-o prismă poziționată imediat sub zona de ecran perforată. Ideea este ca respectiva prismă să funcționeze ca o oglindă pentru camera principală, direcționând lumina către senzorul foto poziționat longitudinal, cu minime distorsiuni sau compromisuri pe partea de calitate a imaginii. În restul timpului, prisma este rotită pentru a reflecta lumina venită din direcția opusă, cu ajutorul unui mecanism electric relativ simplu și fiabil. Ce găsim acolo? Ei bine, tocmai porțiunea de ecran care lipsește.

Cu latură de 2-3 mm, un mini-ecran OLED ar urma să fie plasat sub ecranul principal, orientat în direcția prismei/oglinzii mobile. În mod ideal, imaginea reflectată o va completa perfect pe cea proprie ecranului, fără ca utilizatorul să sesizeze diferența.

În funcție de nevoi, mecanismul ar putea fi extins pentru a ascunde mai mulți senzori, cum ar fi cel pentru recunoaștere facială.

În practică, mecanismul este considerabil mai complex și costisitor decât modificarea suprafeței ecranului OLED, pentru a facilita o transmisibilitate mai bună a luminii.

Tags: