Samsung, Xiaomi și Oppo, pe cale să lanseze telefoane care ascund camera foto sub ecran

24.04.2021
Samsung, Xiaomi și Oppo, pe cale să lanseze telefoane care ascund camera foto sub ecran

Perforația sau decupajul aplicat pentru a ascunde camera foto va dispărea de pe ecranul viitoarelor modele de telefoane Samsung, Xiaomi și Oppo/Vivo plus ZTE.

Potrivit unor zvonuri recente, principalii producători smartphone „complotează” de zor la excluderea perforației pentru camera foto din designul viitoarelor modele smartphone. Soluția tehnică aleasă este tot un compromis, dar mai mic, camera frontală urmând să fie abia vizibilă prin suprafața activă a a ecranului. Totuși, va fi mai bine decât cu ecranul „decupat” sau ”perforat”.

Putem presupune că un compromis mai mare sau mai mic va și la partea de calitate a pozelor rezultate, însă acesta va fi în mare măsură corectat prin aplicarea de filtre și alte optimizări la nivelul aplicației de captură.

Tot ce știm, deocamdată, este că Xiaomi intenționează ca următorul model Mi Mix 4 să fie primul telefon care nu recurge la folosirea unei camere retractabile pentru a evita perforarea ecranului. În schimb, Samsung pare că intenționează să ofere această dotare la un preț ceva mai „de lux”, pregătind un nou telefon pliabil, succesor pentru Galaxy Z Flip sau Galaxy Z Fold.

Și Oppo pare să aibă în lucru tot un telefon pliabil. Doar ZTE se poate lăuda că ajunge deja la a doua generație a acestei tehnologii, lansând un succesor pentru un prototipul Axon 20 5G, dezvăluit la finalul anului trecut dar nelivrat în versiune comercială. Potrivit informațiilor disponibile până acum, succesorul ZTE Axon 30 5G va avea un preț rezonabil, de aproximativ 400 euro.

camera foto

ZTE a fost primul producător care a demonstrat un telefon care dispune de o cameră frontală ascunsă sub display. Modelul Axon 20 avea o cameră de 32 MP ascunsă în spatele unui ecran AMOLED semi-transparent. Deși tehnologia părea impresionantă, pozele rezultate erau deficitare pe partea de claritate și paletă de culori. Poate și mai rău, nici ecranul nu masca foarte bine prezența camerei frontale, care rămânea ușor de observat, mai ales atunci când se afișau culori mai strălucitoare.

Putem doar spera că neajunsurile versiunilor timpurii ale tehnologiei under-display au fost între timp rezolvate, viitoarele modele smartphone oferind într-adevăr avantaje care justifică eventualele compromisuri făcute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult