O companie din China produce deja paneluri OLED care ascund camera sub ecran

08.06.2020
O companie din China produce deja paneluri OLED care ascund camera sub ecran

Camera foto sub ecran este considerat acum „Sfântul Graal” al tehnologiei mobile. Acest tip de panel OLED ar permite realizarea de smartphone-uri fără decupaje, pentru afișarea unei imagini complete. De altfel, camera foto sub display ar putea permite și îmbunătățirea altor dispozitive precum laptop-urile sau monitoarele de PC. Din fericire, nu va trebui să așteptăm prea mult, întrucât compania chineză Visionox a anunțat că are deja o astfel de soluție gata pentru producție în masă.

Ce promite tehnologia Visionox

Ne-am fi așteptat de la Samsung, liderul incontestabil al pieței de ecrane OLED pentru telefoane să vină cu această tehnologie în premieră. Se pare însă că Visionox, o companie chineză fondată în 1996, cu experiență vastă în domenu, a fost prima. Tehnologia pare să funcționeze într-o manieră similară cu ceea ce au prezentat companii precum Xiaomi sau Oppo încă de anul trecut.

O parte a ecranului este realizat dintr-un alt material, cu capacități transparente. Aici este integrată camera foto, care poate fi folosită chiar și atunci când este acoperită de ecran. Visionox spune că a dezvoltat noi tehnologii care să permită acest lucru. Astfel, acel ecran transparent folosește alte materiale organice și anorganice, care permit trecerea luminii. Partea metalică a ecranului în acea zonă este înlocuită cu o peliculă transparentă.

Visionox mai spune și că față de alte soluții care au fost prezentate în trecut, soluția sa nu afectează prea mult calitatea fotografiilor. Xiaomi a declarat la momentul în care a prezentat tehnologia sa care punea camera foto sub display că imaginile rezultate au o calitate mai slabă.

Este greu să estimăm din anunțul celor de la Visionox dacă această soluție într-adevăr se comportă așa cum descrie clipul de prezentare. Avem momentan doar imagini realizate în software 3D, nu și un produs finit care să folosească această tehnologie. Totuși, având în vedere că aceste ecrane deja intră în producție, nu va dura mult până când vom vedea și telefoane produse pe baza lor.

Când vom vedea primele telefoane care ascund camera foto sub ecran

Probabil că în jumătate de an, partenerii Visionox vor începe deja să livreze noi dispozitive cu camera foto sub display. Cu siguranță însă, acestea vor fi niște modele „de sacrificiu”, care vor demonstra că tehnologia există și funcționează. Ne putem însă aștepta la implementări de calitate tot de la producători cu renume precum Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo sau OnePlus.

Aceste companii așteaptă însă de obicei ca o tehnologie să se maturizeze înainte să o folosească. Samsung probabil că are deja acces la această tehnologie, însă aceasta ar putea fi mult prea slabă momentan pentru a o folosi pe telefoane.

De ce este camera sub ecran atât de importantă

De ce ne dorim însă telefoane cu cameră sub display? În primul rând, pentru că design-ul ar fi mult mai atrăgător. Am văzut deja câteva modele de telefoane cu ecrane neîntrerupte, însă acestea au venit cu alte dezavantaje. Fiecare a trebuit să integreze o cameră mobilă, motorizată, care poate aduce alte probleme.

În primul rând, sistemul mecanic se poate deteriora în timp. Apoi, acesta nu permite realizarea uni dispozitiv rezistent la apă și praf. În cele din urmă, vine o discuție despre modul în care folosim dispozitivele în ultima perioadă. Pentru că a crescut numărul de apeluri video prin diverse platforme (Zoom, Facebook, Teams, etc.), aceste funcții sunt din ce în ce mai importante.

Integrarea camerei în ecran, poate chiar undeva în centrul acestuia, ar permite realizarea de contact vizual direct între interlocutori. În prezent, privirea este mereu în altă direcție, întrucât ecranul și camera nu sunt niciodată perfect centrate una cu cealaltă. Această tehnologie ar putea fi folosită și pe tablete sau pe monitoare de computer sau laptop.

(via SparrowNews)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult