Care sunt cele mai bune smartphone-uri sub 1.000 de lei pe piaţa din România

Care sunt cele mai bune smartphone-uri sub 1.000 de lei pe piaţa din România
Motorola Moto G

Cu o creştere de 400% a vânzărilor înregistrată anul trecut, putem spune că telefoanele din categoria smartphone sunt la mare căutare în ţara noastră, până la 30% dintre români fiind deja familiarizaţi cu acestea.

În funcţie de platforma preferată, cei aflaţi în căutarea unui smartphone au la dispoziţie trei categorii principale din care să aleagă: cele cu Android, Windows Phone sau iOS. Dintre acestea, doar primele două includ şi oferte la preţuri accesibile, care să nu oblige din start achiziţionarea la pachet cu abonament. In cele ce urmează vom studia câteva din ofertele cu preţ sub 1000Lei, considerat a fi limita optimă unde raportul calitate/preţ se potriveşte cel mai bine cu aşteptările cumpărătorilor din ţara noastră:

Motorola Moto G – ecran HD de 4.5” şi chipset puternic din seria Snapdragon 400

Cu preţ începând de la 749 Lei pentru versiunea cu 8GB memorie internă, respectiv 849 Lei pentru cea cu 16GB, Motorola Moto G promite o experienţă Android premium  la numai o fracţiune din preţul unui smartphone high-end.

Telefonul vine într-o carcasă cu design inspirat de top-ul de gamă Moto X, ascunzând o platformă hardware cu performanţe competitive bazată pe chipsetul Snapdragon 400 de la Qualcomm. Astfel, Moto G dispune de CPU quad-core la 1.2GHz şi 1GB memorie RAM, respectiv acumulator de 2070mAh care promite până la 14 ore de convorbiri neîntrerupte.

Motorola Moto G

Lansat cu o versiune neatinsă a sistemului Android 4.3, Moto G a primit între timp actualizare la versiunea Android 4.4.3, conţinând funcţii noi şi mai multe optimizări pentru securitate şi stabilitate.

Remarcat printr-un bun raport calitate/preţ, Motorola Moto G este avantajat de chipsetul cu performanţe decente şi ecranul de bună calitate. De asemenea, versiunea neatinsă de Android furnizată de Google reprezintă un avantaj, însă camera foto (5MP) cu performanţe modeste în condiţii de lumină slabă ar putea nemulţumi utilizatorii mai pretenţioşi.

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520 – cel mai ieftin telefon cu Windows Phone 8

Chiar dacă a trecut mai mult de un an de când a fost lansat, Nokia Lumia 520 rămâne cel mai vândut smartphone cu Windows Phone, ajungând la începutul acestei primăveri să acapareze o treime din cota de piaţă atribuită platformei Windows Phone.

Cu design simplu, dar prezentat în culori vii şi forme atrăgătoare, Lumia 520 punctează la toate capitolele esenţiale: autonomie, calitatea ecranului, redare audio, camera foto şi pachetul software.

Chiar dacă limitat la rezoluţia 480×800, ecranul de 4” bazat pe tehnologie IPS se poate lăuda cu unghiuri ample de vizualizare, luminozitate peste medie şi contrast mulţumitor. Interfaţa touch capacitivă oferă sensibilitate excelentă, singurul neajuns fiind tratamentul anti-reflexie şi oleofobic insuficient, care favorizează murdărirea ecranului şi incomodează folosirea în spaţii cu surse puternice de lumină ambiantă (ex. soare direct).

Ajutat cu un sistem de operare bine optimizat, Nokia Lumia 520 nu dă semne de oboseală în ciuda folosirii unei configuraţii cu procesor dual core la 1GHz şi doar 512MB memorie RAM.

Nokia Lumia 520

Deşi încadrat la categoria telefoanelor de buget, Lumia 520 pune la dispoziţie o cameră foto de bună calitate, cu senzor de 5MP şi autofocus. Trecut prin teste amănunţite de redactorii Go4it, Nokia Lumia 520 a oferit poze cu nivel mulţumitor al detaliilor şi culori plăcute. O altă surpriză plăcută a fost testul de autonomie, acumulatorul de numai 1430 mAh oferind circa 33 ore de funcţionare în condiţiile unui regim mediu de utilizare, care a presupus folosirea aplicaţiilor timp de peste o oră, convorbiri jumătate de oră şi încă o oră de redare audio, conexiunile 3G şi Wi-Fi fiind active timp de 9, respectiv 7 ore.

Lansat cu ediţia Windows Phone 8, telefonul Nokia Lumia 520 a primit de curând actualizare la versiunea 8.1, beneficiind astfel de toate îmbunătăţirile aduse între timp platformei Microsoft pentru telefoane inteligente. În prezent, telefonul Lumia 520 poate fi găsit in magazine la preţul de 450Lei.

Philips Xenium W6500

Philips Xenium W6500 – design atrăgător şi autonomie de invidiat

Telefon dual SIM care pune autonomia pe primul plan, Philips Xenium W6500 cuplează un acumulator de capacitate generoasă cu o configuraţie optimizată pentru eficienţă. În plus, Philips a adăugat şi o funcţie Power Save care poate fi activată cu un buton special prevăzut pe carcasă, optimizând automat telefonul pentru autonomie maximă.

Cu preţ de 650Lei, Xenium W6500 se prezintă într-o carcasă solid construită şi elegantă, adăpostind un ecran de 4,3″ cu rezoluţie 540×960. Telefonul dispune de procesor quad-core la 1.2GHz (MT 6589) şi 1GB memorie RAM, respectiv 4GB memorie internă şi slot microSD. Pentru preţul plătit ne mai alegem cu o cameră foto de 8MP care suportă înregistrare 1080p, respectiv conectivitate 3G, WiFi N şi receptor GPS.

Philips Xenium W6500

Testat şi de Go4it.ro, Philips Xenium W6500 a demonstrat că poate oferi până la 5 zile de autonomie în condiţii de utilizare moderată, având două cartele SIM conectate şi funcţia Power Save activată. În plus, telefonul se poate lăuda cu poze la calitate cel puţin rezonabilă şi performanţe bune cu versiunea Android 4.2.

Ca şi dezavantaje avem greutatea de 151 grame şi ecranul cu rezoluţie non-HD.

Huawei Ascend G630

Huawei Ascend G630 – ecran HD de 5” şi cameră foto cu performanţe decente

Prezentat într-o carcasă banală dar bine construită, Ascend G630 este o opţiune de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone Android cu pachet echilibrat de dotări.

Pentru preţul de 830Lei telefonul oferă ecran IPS de bună calitate, cameră foto cu prestaţie mulţumitoare şi platformă hardware cu performanţe competitive. Versiunea Android 4.3 este livrată cu o ediţie Lite a interfeţei Emotion UI 2.0, oferind un mediu grafic reuşit din punct de vedere estetic şi funcţional.

Huawei Ascend G630

Camera foto cu rezoluţie 8MP dispune de autofocus şi blitz LED, pozele rezultate fiind remarcate prin nivelul bun al detaliilor, contrast ridicat şi culori puternice. Cum era de aşteptat la acest nivel de preţ, pozele obţinute în condiţii de lumină slabă nu sunt prea grozave.

Probleme cele mai mari sunt cantitatea insuficientă de memorie internă şi autonomia nesatisfăcătoare. Astfel, în ciuda folosirii unui chipset Snapdragon 200 (quad-core la 1.2GHz) fabricat în proces pe 28nm, Huawei Ascend G630 a demonstrat în testele Go4it o autonomie de numai o zi, ce-i drept în condiţiile unui regim de utilizare intensiv.

Allview P7 Seon, Impera S şi I

Allview Impera S – ecran IPS HD de 5” şi Windows Phone 8.1

Cu preţ de 749Lei şi bundle software ce include pachetul Microsoft Office cu 1TB spaţiu de stocare în contul OneDrive, Allview Impera S este printre cele mai atrăgătoare telefoane din oferta Allview. Noul smartphone cu sistem Windows Phone 8.1 dispune de ecran IPS HD cu diagonală 5” şi cameră foto de 8MP. Carcasa de 7.2mm grosime conţine o platformă cu procesor quad-core la 1.2GHz şi 1GB memorie RAM. Lista dotărilor continuă cu 8GB memorie internă şi slot micro SD, conectivitate 3G, WiFi N şi receptor GPS.

Allview Impera S

Cei care consideră ecranul de 5” un pic prea mare, sau vor să facă un pic de economie, au la dispoziţie modelul Impera I cu preţ de 699Lei. Cu greutate de numai 98.9 grame (faţă de 156.2 grame) şi ecran de 4.7”, Allview Impera S păstrează neschimbate majoritatea specificaţiilor, fiind însă mai elegant şi confortabil de transportat decât cel dintâi.

Allview Impera i

Allview P7 Seon – smartphone cu ecran de 5.5” şi sistem Android 4.4

Tot din partea Allview avem şi modelul P7 Seon, un smartphone cu ecran spaţios de 5.5”, pe care este redată interfaţa sistemului Android 4.4.2 KitKat. Telefonul cu preţ de 999 Lei vine cu procesor hexa-core la 1.5GHz (nuclee Cortex-A7), GPU Mali-450 şi 1GB memorie RAM.

Pe spatele carcasei avem o cameră foto de 8MP cu blitz LED, iar deasupra ecranului găsim o cameră de 2MP pentru apeluri video şi poze selfie. Telefonul oferă conectivitate 3G, WiFi N şi Bluetooth 4.0, dispune de receptor GPS şi vine cu aplicaţia Sygic preinstalată în versiune de încercare.

Allview P7 Seon

Singurul lucru de reproşat ecranului cu tehnologie IPS este rezoluţia 720×1280, cam mică pentru o diagonală de afişare atât de mare. Totuşi, dacă ecranul HD va fi suficient pentru navigare web şi vizionarea colecţiei de poze, cantitatea de 1GB memorie RAM ar putea limita performanţele în jocuri de Android ceva mai pretenţioase.

UTOK 5008 şi UTOK 500Q

UTOK 5008 – smartphone dual-SIM cu CPU octa-core şi ecran de 5”

Cu preţ de 999Lei, UTOK 5008 este cu siguranţă o alegere de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone puternic dar accesibil ca preţ. Motorizat de chipsetul MT6592 cu CPU octa-core la 1.7GHz (nuclee Cortex-A7 pe 28nm) şi GPU din seria Mali-450, UTOK 5008 este destul de promiţător, iar cantitatea de 2GB memorie RAM nu ar trebui să incomodeze rularea jocurilor şi aplicaţii de Android.

UTOK 5008

Telefonul vine cu două camere foto (8MP şi 5MP), ambele cu funcţie de filmare 1080p. Memoria internă totalizează 8GB şi poate fi extinsă apelând la card-uri microSD. La capitolul conectivitate avem WiFi N şi 3G, modul Bluetooth 4.0 şi receptor GPS.

Ecranul de tip IPS suportă rezoluţie 720×1280 pixeli, iar sub capacul detaşabil găsim un acumulator de 2500mAh.

UTOK 5008 este livrat cu versiunea Android 4.2 Jelly Bean.

UTOK 500Q – smartphone cu ecran Full HD de 5”

Cu preţ de 849Lei, UTOK 500Q atrage prin ecranul de bună calitate ce suportă rezoluţie Full HD şi camera foto de 13MP.

În carcasa de 8.9mm grosime şi greutate 150 grame UTOK 500Q adăposteşte o configuraţie cu chipset quad-core la 1.5GHz şi 1GB memorie RAM, alimentată cu un acumulator Li-Ion de 2200mAh.  Telefonul oferă conectivitate 3G şi WiFi N, receptor GPS, slot microSD şi o cantitate de 4GB memorie internă.

UTOK 500Q

Ca şi dezavantaje, camera foto nu este prea grozavă în condiţii de lumină slabă, iar performanţele chipsetului MediaTek 6589T  sunt situate sub nivelul soluţiilor folosite pentru modele smartphone de top. Chiar şi aşa, UTOK 500Q face faţă cu brio aplicaţiilor uzuale de Android, atât timp cât nu încărcăm prea mult memoria RAM.

UTOK 500Q este livrat cu versiunea Android 4.2 Jelly Bean.

Nokia X2

Nokia X2 – a doua generaţie de telefoane Nokia cu sistem Android

După un prim telefon Nokia X nu foarte reuşit, Nokia X2 vine cu dotări mult îmbunătăţite şi o platformă software Nokia X 2.0 bazată pe nucleul Android 4.3.

Cu preţ recomandat de 99 euro la pachet fără abonament, Nokia X2 foloseşte o configuraţie cu chipset Snapdragon 200, având CPU dual-core la 1.2GHz şi 1GB memorie RAM – dublu faţă de cât oferea predecesorul Nokia X. În plus, ne alegem cu o cameră foto de 5MP prevăzută cu autofocus, iar deasupra ecranului de 4.3” cu tehnologie Clear Black LCD şi rezoluţie 480×800 găsim un webcam VGA.

Ca şi predecesorul, telefonul Nokia X2 este livrat cu o versiune de Android puternic modificată, având interfaţă în stil Windows Phone şi o selecţie de aplicaţii din care fac parte web browserul Opera, Facebook, Twitter, aplicaţia WeChat, Astro File Manager şi client pentru serviciul OneDrive de la Microsoft, oferind 15GB spaţiu gratuit de stocare online. Ca şi dezavantaje, nu avem acces la magazinul de aplicaţii Google Play şi nici colecţia obişnuită de aplicaţii Google (Chrome, Maps, Gmail, etc.).

Telefonul Nokia X2 este aşteptat pe rafturile magazinelor începând cu luna iulie 2014,  în variante de culoare verde, portocaliu, galben, alb şi negru.

Evolio Happy

Evolio Happy – ecran HD de 4.5” şi performanţe decente la un preţ bun

Cu preţ de 599Lei, Evolio Happy este o alegere interesantă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone dual-SIM ieftin, care să dispună de ecran HD. Pentru preţul cerut ne alegem cu un ecran IPS surprinzător de bun, remarcat prin paleta de culori plăcută privirii şi unghiuri de vizibilitate generoase. Chipsetul MediaTek 6589 (quad-core la 1.2GHz) este suficient de rapid pentru aplicaţiile uzuale, iar memoria RAM de 1GB nu ar trebui să pună probleme atât timp cât nu ne aventurăm la jocuri de Android prea sofisticate.

Evolio Happy punctează la mai toate capitolele importante: conectivitate 3G, WiFi N, Bluetooth 4.0, receptor A-GPS, cameră frontală de 2MP şi cameră foto de 8MP cu funcţie de filmare 1080p. Memoria internă de 4GB poate fi suplimentată ataşând un card microSD, iar pentru 50 Lei în plus primim o aplicaţie pentru navigare GPS având harta Europei inclusă.

Evolio Happy

Trecut prin testele Go4it, Evolio Happy a oferit autonomie mai mare de trei zile, în condiţiile unui regim cu 30 de minute apeluri de voce, 30 de minute navigare pe Internet şi o oră pentru redare audio în fiecare zi. 

Fără mari pretenţii la acest nivel de preţ, va trebui să ne mulţumim cu poze de calitate mediocră, difuzor cam fără vlagă şi o carcasă lucioasă care atrage amprentele.  Chiar şi aşa, pentru cineva care doreşte un smartphone ieftin cu ecran HD, Evolio Happy va fi probabil un companion de nădejde. 

HTC Desire 516

HTC Desire 516 – smartphone dual-SIM cu ecran mare

Anunţat cu preţul de 199 euro, HTC Desire 516 este un smartphone cu design foarte atrăgător propus ca alternativă pentru Motorola Moto G, Huawei Ascend G630 şi alte telefoane accesibile cu Android.

Desire 516 oferă două camere foto cu senzori de 5, respectiv 2 MP, wireless Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS şi acumulator de 1950 mAh. Carcasa măsoară 140 x 72 x 9.7 milimetri şi cântăreşte 160 de grame. Din păcate ecranul cu diagonală 5” este limitat la rezoluţia 540×960 pixeli, claritatea imaginii având cu siguranţă de suferit.

La partea de hardware avem o soluţie cu chipset Snapdragon 200, oferind CPU quad-core la 1.2GHz (nuclee ARM Cortex-A7) şi GPU Adreno 302. Sistemul de operare Android 4.2 este ajutat cu 1GB memorie RAM. Memoria internă este limitată la 4GB, dar poate fi extinsă ataşând un card microSD.

HTC Desire 516

HTC a anunţat că va oferi modelul Desire 516 începând cu luna august, pentru început doar în Elveţia şi Austria. Totuşi, având în vedere recenta schimbare de strategie prin care HTC urmăreşte să-şi recupereze cota de piaţă pierdută în ultimii trei ani, este de aşteptat să găsim noul smartphone şi în oferta magazinelor din alte ţări europene, printre care şi România.

Sony Xperia SP

Sony Xperia SP – smartphone elegant cu preţ accesibil

Deşi a fost lansat în urmă cu un an, Sony Xperia SP rămâne o alegere demnă de toată atenţia, mai ales că şi preţul său a scăzut de la 1600Lei la puţin peste 900Lei.

Inspirat de fostul top de gamă Sony Xperia Z, telefonul se prezintă într-o carcasă cu design foarte interesant, remarcat printr-o formă şi construcţie nouă, care nu se aseamănă cu nimic din istoria recentă a companiei. Elementul caracteristic este rama fabricată dintr-o singură bucată solidă de aluminiu, care acoperă integral muchiile carcasei.

Xperia SP pune la dispoziţie ecran HD de 4.6” protejat cu sticlă Gorilla Glass, cameră foto de 8MP cu diafragmă F/2.4 şi autofocus, conectivitate 3G/4G şi 8GB memorie internă. Platforma hardware foloseşte chipsetul Qualcomm MSM8960T, cu CPU dual-core la 1.7GHz şi 1GB memorie RAM, alimentat cu un acumulator de 2370mAh.

Sony Xperia SP

Sony Xperia SP a obţinut în testele Go4it autonomie de o zi şi jumătate şi s-a făcut remarcat prin pozele în general de bună calitate.

La capitolul dezavantaje avem greutatea cam mare a telefonului şi ecranul nu foarte strălucit, remarcat prin culori fade şi contrast mai degrabă modest.

Livrat iniţial cu versiunea Android 4.1.2, Sony Xperia SP va primi update la Android 4.3 începând cu luna iunie 2014, urmând ca după jumătatea acestui an să fie disponibilă şi actualizarea la versiunea Android 4.4 KitKat .

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult