Care sunt îmbunătățirile iPhone 15, cu care Apple speră să blocheze avansul Samsung pe segmentul high-end

31.07.2023
Care sunt îmbunătățirile iPhone 15, cu care Apple speră să blocheze avansul Samsung pe segmentul high-end

Potrivit surselor din industrie, iPhone 15 ar urma să fie cel mai mare upgrade adus de Apple, de la momentul introducerii tehnologiei 5G în urmă cu trei ani.

Deși continuă să fie o alegere competitivă, iPhone 14 începe să piardă teren din pricina designului tot mai puțin evoluat de la un an la altul și lipsa aportului de inovație, cel din urmă aspect permițând rivalului Samsung să vină cu o ofertă neașteptat de bine cizelată. Chiar dacă telefonul în sine, Galaxy S23 Ultra, poate fi oricând confundat cu modelul de anul trecut.

Prins „la înghesuială” de autoritățile europene, Apple nu are de ales decât să renunțe cu totul la formatul proprietar ”Lightning”, adoptând standardul USB-C atât pentru telefoanele din ofertă, cât și pentru accesoriile destinate acestora. În mod evident, seria iPhone 15 nu poate fi o excepție de la această regulă.

Următorul pas vine în continuare unei tendințe mai vechi, vizând subțierea până la dispariție a ramei lăsate în jurul ecranului. Astfel, de la 2.2 mm în cazul iPhone 14, modelul următor ar urma să încadreze ecranul cu o ramă de numai 1.5mm. Secretul acestei reușite este o tehnologie numită ”low-injection pressure over-molding or LIPO” , deja folosită cu ecrane mai mici cum sunt cele regăsite pe cele mai noi modele Apple Watch. Astfel, iPhone 14 se apropie tot mai mult de aspectul Galaxy S Ultra, cu sau fără compromisuri pe partea rezistenței la căzături.

Anticipând măsuri similare din partea Samsung, Apple renunță la carcasa din oțel inoxidabil în favoarea unei soluții „high-tech”, mai ușoară și mai rezistentă decât aliajul de aluminiu folosit de Samsung. Astfel noua carcasă iPhone 15 ar urma să fie confecționată din titan, un material folosit ultima dată în era războiului rece, pentru fuzelajul avioanelor de spionaj.

Pe scurt, metalul Titan este mult mai dificil de prelucrat decât aluminiu și chiar inox, însă are marele avantaj al greutății reduse, raportat la rezistența structurală obținută, însemnând că șasiul viitoarelor telefoane va putea fi chiar mai subțire decât în prezent.

Dacă zvonurile se concretizează, viitoarele telefoane iPhone 15 vor fi mai ușoare, mai solide și mai elegante decât cele din generația actuală, metalul folosit fiind mai puțin „receptiv” la urme de amprente și semne de coroziune. Desigur, rămâne problema costurilor, viitoarele telefoane urmând să fie considerabil mai dificil de fabricat. Rămâne de văzut dacă Apple va „rezolva” aceste aspecte crescând pur și simplu prețul produsului finit.

Un alt aspect așteptat să primească îmbunătățiri este cel al capabilităților foto, iPhone 15 urmândă că ofere mai mult zoom și capabilități pentru captură wide.

Nu în ultimul rândm iPhone 15 Pro și Pro Max vor beneficia de un chipset pe 3 nm mule mai eficient, plus alte optimizări interne menite să înlesnească intervențiile pentru reparație.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult