Câte zile trebuie să munceşti pentru a cumpăra un telefon pliabil Galaxy Fold sau un Huawei Mate X

29.04.2019
Câte zile trebuie să munceşti pentru a cumpăra un telefon pliabil Galaxy Fold sau un Huawei Mate X

Galaxy Fold a fost amânat, însă acesta va ajunge în magazine în următoarele câteva săptămâni. De asemenea, compania Huawei pare să nu fie descurajată de problemele pe care Samsung le-a întâmpinat în ultima perioadă şi promite că modelul Mate X va fi lansat „la timp”, ceea ce este o declaraţie vagă, întrucât nu avem o dată de lansare oficială anunţată. Având în vedere că ambele modele vor fi lansate la preţuri de peste 2.000 de euro, site-ul Bank My Cell a realizat un studiu care dezvăluie cât va trebui să lucrezi pentru a putea cumpăra un astfel de dispozitiv.

Studiul este realizat pe baza salariului mediu pentru fiecare oraş în parte, după ce au fost reţinute taxele de către stat. Astfel, se pare că locuitorii din Zurich, Elveţia, sunt cei care vor putea cumpăra un Galaxy Fold fără prea mare efort, fiind necesare doar 8,3 zile de muncă. Pe locul doi sunt locuitorii din New York, care vor trebui să muncească doar 9,5 zile pentru a-şi putea permite un Galaxy Fold. Pentru un Mate X, în schimb, cei din Zurich vor trebui să lucreze 9,5 zile, în timp ce locuitorii din New York 12,4 zile.

La polul opus avem locuitorii din Addis Ababa, Etiopia, care vor trebui să lucreze 228,3 zile pentru un Galaxy Fold şi 299,8 zile pentru un Mate X şi locuitorii din Islamabad, Pakistan, care câştigă echivalentul unui Galaxy Fold în 141,5 zile şi echivalentul unui Mate X în 185,8 zile.

Pe baza acestor statistici, putem face un calcul rapid şi pentru Bucureşti, folosind un salariu mediu net de 3.890 lei, conform ultimelor date publice. La un preţ de 2.000 euro, un Galaxy Fold costă 9.500 lei, la un curs de 4,75 lei pentru un euro. Împărţind salariul mediu la 21 de zile lucrătoare pe lună, rezultă 185,2 lei pentru fiecare zi lucrătoare. Împărţind costul unui Galaxy Fold în lei la cât câştigă un bucureştean în medie pe zi, rezultă că acesta va trebui să lucreze 51,2 zile pentru a cumpăra acest telefon, fără să luăm în calcul alte cheltuieli pe care le-ar putea avea. În cazul lui Mate X, care va costa undeva în jurul a 2.300 euro, adică 10.925 lei, un bucureştean va trebui să lucreze 59 de zile pentru a-l cumpăra.

Astfel, românii din Bucureşti par să fie poziţionaţi undeva între ruşii din Moscova şi polonezii din Cracovia, folosind datele publicate de Bank My Cell.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult