Ce îl deranjează pe inventatorul telefonului mobil la utilizatorii de smartphone-uri de azi

30.03.2023
Ce îl deranjează pe inventatorul telefonului mobil la utilizatorii de smartphone-uri de azi
Foto: Profimedia Images

Problema utilizatorilor de astăzi de smartphone-uri este că se uită prea mult la aceste dispozitive, a declarat Martin Cooper, inventatorul telefonului mobil.

„Sunt devastat când văd pe cineva traversând strada în timp ce se uită la telefonul mobil. Oamenii aceștia nu sunt sănătoși la cap”, a declarat Cooper, într-un interviu acordat AFP.

El este omul care a dezvoltat primul telefon mobil, în 1973, pe când lucra la compania americană Motorola. Dispozitivul, numit DynaTAC 8000x, cântărea 1,1 Kg și avea o lungime de 25 cm.

„Asta nu era o problemă. Telefonul era atât de greu încât nu îl puteai ține în mână 25 de minute”, a glumit Cooper.

Inventatorul DynaTAC 8000x este încă pasionat de tehnologie. La 94 de ani are cel mai recent model de iPhone și folosește un ceas inteligent Apple Watch. Cooper își schimbă smartphone-ul în fiecare an, atunci când apare un nou model. Are chiar și un aparat auditiv smart, care poate fi controlat dintr-o aplicație.

Chiar și așa, Cooper recunoaște că folosește telefonul mobil în special pentru a vorbi cu alți oameni, adică la fel cum era utilizat și dispozitivul creat de el acum 50 de ani.

„Nu voi înțelege niciodată cum aș putea să folosesc telefonul mobil așa cum fac acest lucru nepoții și strănepoții mei”, a explicat inventatorul.

Martin Cooper crede că smartphone-urile au un potențial imens și că aceste mici computere pe care toți le avem cu noi peste tot vor putea chiar să vindece boli la un moment dat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult