iPhone 15 ar putea elimina cartela SIM și pe modelele din Europa

29.03.2023
iPhone 15 ar putea elimina cartela SIM și pe modelele din Europa
foto: Apple Insider

iPhone 14 a fost livrat și într-o variantă fără cartelă SIM fizică în SUA, acolo telefoanele acestei serii fiind bazate exclusiv pe eSIM. Așa cum era de așteptat, Apple va accelera planurile pentru adopția eSIM la scară largă, site-ul francez iGeneration raportând pe baza surselor sale că începând cu iPhone 15, Apple va aduce telefoane fără SIM și în Europa, cel puțin în Franța. Această schimbare se va aplica atât iPhone 15 „standard”, cât și modelelor „Pro”.

Un slot pentru cartelă SIM fizică ar putea lipsi de pe noile modele iPhone 15

Această decizie ar putea fi însă una nepopulară între utilizatorii de iPhone din Europa. În primul rând, eSIM-ul nu este o capabilitate pe care toți operatorii din Europa o oferă, iar în anumite cazuri, nu toate tipurile de planuri tarifare permit utilizarea eSIM. Unii operatori oferă eSIM doar pe abonament, fără posibilitatea de a folosi cartelele de acest gen pe Pre-Pay. Alți operatori oferă eSIM doar pe anumite modele de telefoane, listate pe site-ul lor. Dacă iPhone 15 nu se vinde oficial la operatorul tău, este posibil să nu poți trece pe eSIM pe acest model din prima zi.

Dar Apple este o companie cunoscută pentru impunerea propriilor reguli și, cel mai probabil va forța mâna operatorilor să adopte rapid eSIM în toate serviciile pe care le oferă, pentru a se asigura că nu pierd clienți către concurență la lansarea următoarei generații de iPhone.

Există și dezavantaje în adopția eSIM

În timp ce avantajele eSIM sunt spațiul eliberat la interiorul telefonului, pentru a putea adăuga alte componente, precum baterii mai mari, sau răcire îmbunătățită, există și câteva dezavantaje. De exemplu, transferul unui eSIM de pe un telefon pe altul nu este un proces simplu, iar în multe cazuri este necesară chiar vizitarea unui magazin fizic pentru a realiza acest proces.

Ceva ce se făcea în câteva secunde cu o agrafă de birou cu un SIM fizic, acum necesită un drum către cel mai apropiat centru al operatorului. Pentru un utilizator normal, care schimbă telefonul la câțiva ani, nu este tocmai o problemă, dar pentru cei care schimbă telefoanele des, sau pentru cei care testează constant telefoane noi (precum redactorii Go4it), trecerea la eSIM exclusiv ar putea adăuga bătăi în plus de cap.

Apple nu va putea avea însă eSIM în toată lumea. De exemplu, modelele din China de iPhone nu integrează eSIM, fiind echipate cu slot dublu de cartele fizice, ceva ce nu primim în vest. Acolo, cel mai probabil, Apple va păstra SIM-ul. În același timp, Qualcomm pare să pregătească deja trecerea la noul standard iSIM (integrated SIM), care renunță și la eSIM-ul de pe placa de bază, în favoarea unei cartele virtuale integrată direct în procesor. Rezultatul este consum redus de energie și mai puțin spațiu consumat la interiorul telefonului.

surse: Phone Arena, iGeneration

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult