Ce telefon să faci cadou de sărbători

10.12.2007
Ce telefon să faci cadou de sărbători
Telefoane buget

Nokia 6120 classic

Nokia 6120 classic este un smartphone aşa-numit de buget. Costă puţin peste 6 milioane şi vine cu Symbian 9.2 S60. Are o cameră foto modestă, de 2 MP, tuner FM, şi suport HSDPA. nu are în schimb Wi-Fi. Este un telefon uşor, la cele numai 89 de grame pe care le cântăreşte.

Nokia 6120 classic

Nokia 6300

Nu este smartphone, însă este un telefon destul de ieftin pentru ceea ce oferă. Nokia 6300 poate fi cumpărat pentru mai puţin de 6 milioane. Ecranul său are o rezoluţie de 240 x 320 pixeli, poate salva în memoria telefonului până la 1000 de contacte şi dispune de slot microSD. Nu are nici 3G, nici Wi-Fi, dar are bluetooth. Bateria ar trebui să ţină, conform producătorului, 3 ore şi jumătate de convorbiri sau 348 de ore în standby.

Nokia 6300

Sony Ericsson W200

W200 face parte din clasa low-end a celor de la Sony Ericsson. Pentru cei aproximativ 4 milioane, îi va oferi celui care va primi cadoul un telefon lipsit de funcţii importante precum 3G, Wi-Fi sau bluetooth, dar îi va da în schimb port infraroşu, modul FM cu tehnologie RDS şi o cameră foto VGA.

Sony Ericsson W200

CECT Dual Sim Dubao 7280+

Dacă persoana căreia vreţi să-i cumpăraţi un telefon se chinuie cărând după el/ea două telefoane, atunci e cazul să vi se facă milă şi să-i oferiţi un telefon dual-sim. CECT Dual Sim Dubao 7280+ poate funcţiona cu două cartele în paralel şi costă în jurul a 4 milioane.

CECT Dual Sim

Ca orice cadou, şi telefoanele trebuie alese după buget şi luând în calcul ce tip de persoană este cel/cea care îl primeşte. Dacă te-ai hotărât să faci codu un telefon, sperăm ca în urma citirii acestui articol să te fi hotărât şi supra modelului.

Telefoane multimedia

Sony Ericsson W910i

W910i, purtător al brand-ului Walkman (acesta nu mai are nevoie de prezentare, nu?), prezintă câteva noutăţi precum funcţiile Shake Control (mişcă telefonul pentru a trece la următoarea melodie) şi Sens Me (alege muzica în ton cu starea ta de spirit). Îl recomand melomanilor de pretutindeni, în măsura în care preţul estimativ de 1300 RON nu le pică greu la ficat.

Sony Ericsson W910

Sony Ericsson k850i

De partea cealaltă, Sony Ericsson K850i (1500 RON) este tare la fotografii, mulţumită camerei foto de 5 MP cu autofocus şi bliţ xenon. De asemenea, permite realizarea capturilor în rafală, capturi din care tu o vei alege pe cea mai reuşită.

Sony Ericsson K850

K850i nu se compară cu un aparat foto digital compact, dar este destul de aproape ca performanţe şi când te gândeşti că ai un dispozitiv micuţ ce se pricepe la tot ce ţine de multimedia, mai mai că îţi vine greu să te lipseşti de el.

Nokia N95 8GB

Cu un diplay de 2.8 inch, mai mare decât cel prezent pe Nokia N95 (2.6 inch) şi 8 GB de memorie internă (fără posibilitatea expandării cu un card extern), “colosul” Nokia N95 8GB este un telefon multimedia ideal, asta dacă faci abstracţie de dimensiunile mari şi problemele cu receptorul GPS integrat. Preţul este şi el la înălţime: 2300 RON.

Nokia N95 8GB

Nokia N82

Nokia N82 este nimeni altul decât urmaşul lui N95 / N95 8GB, dar n-are în plus decât bliţul Xenon şi senzorul de auto-rotire. Dacă preferi design-ul clasic în locul unei cărămizi cu dublă culisare, atunci pune de-o parte cel puţin 400 de euro.

Nokia N82

Apple iPhone

M-am jucat o săptămână întreagă cu el şi concluzia la care am ajuns este că iPhone nu e altceva decât un telefon de fiţe. Interfaţa multi-touch este într-adevăr foarte bine pusă la punct, dar iPhone duce lipsa multor facilităţi. Astfel, a apărut o listă neagră ce prezintă o mulţime de aspecte negative, neobservate la prima vedere. Oricum, daca vrei un gadget care să te aducă în lumina reflectoarelor, iPhone este telefonul potrivit, pentru un preţ situat între 1300 şi 2000 RON.

Apple iPhone

Telefoane fashion

Nokia 7500 prism

Nokia 7500 Prism, unul dintre cele mai ieftine telefoane fashion de pe piaţă (700 RON), se deosebeşte de marea de telefoane prin geometria deosebită, alcătuită din triunghiuri şi romburi. Însă nu te aştepta să palpezi ceva metalic, carcasa este realizată dintr-un material plastic destul de prietenos, dar care nu impresionează cu nimic.

Nokia 7500 Prism

Dacă ai în buzunar mai mulţi bani (1200 RON) şi vrei ceva asemănător, ai ca alternativă Nokia 7900 Prism. Construcţia este chiar de calitate, însă dai la schimb slot-ul pentru card pe 1 GB memorie internă. Ca bonus, primeşti conectivitate 3G.

LG Prada

Îţi place să te asociezi cu brand-uri celebre din lumea modei? LG Prada (1350 RON) este telefonul care te reprezintă cel mai bine în acest caz. Şi funcţiile sunt pe măsura numelui – elegantul Prada se manevrează prin atingerea delicată a ecranului tactil de 3”, iar interfaţa flash este încântătoare. Nu degeaba a fost premiat cu titlul de “Best of the Best” la Red Dot Design Award 2007.

LG Prada

Fashion nu e totul, Prada stă bine şi la capitolul multimedia. Filmează la rezoluţie QVGA cu 30 de fps, face poze decente la 2 MP, îţi dă libertatea de a asculta muzică fără să te legi cu fire (prin utilizarea unor căşti Bluetooth Stereo) sau, în caz contrar, să foloseşti orice căşti vrei la jack-ul de 3.5 mm.

LG Shine

Nu ai bani de LG Prada, poate ai pentru un LG Shine (900 RON) – un alt succes marca LG, şi el premiat. Seria Shine cuprinde mai multe modele, dar remarcabil este KE970. Pe scurt: design beton, dotări pentru persoane lipsite de griji şi preţ excelent. Telefonul ăsta le dă peste nas celor dominaţi de celebrul slogan tipic românesc “Nokia e Nokia”.

LG Shine

Samsung U700

Nu foarte mediatizat pe aici, telefonul fashion Samsung U700 (1000 RON) are doar 12.1 mm grosime şi un finisaj excepţional care pur şi simplu nu poate fi trecut cu vederea.

Samsung U700

Punctele slabe (lipsa radio FM, înregistrarea video de slabă calitate şi câteva probleme legate de structura meniului) pălesc în faţa aspectului şi celorlalte funcţii de top, prezente pe U700: camera de 3.2 MP cu autofocus, 3.5G HSDPA, slot microSD, player multimedia şi multe altele.

Nokia 8800 Arte

Nokia 8800 Arte este ultima capodoperă finlandeză, un telefon pe cât de rezistent (carcasă de oţel, geam rezistent la zgârieturi), pe atât de frumos. Singura lui problemă este preţul de aproximativ 3500 RON, dar un asemenea telefon se recomandă în principiu persoanelor cu venituri peste medie: afaceriştilor, managerilor, liderilor interlopi sau nebunilor care ar fi dispuşi să dea câteva salarii pentru acest exemplar.

Nokia 8800 Arte

Încă nu se găseşte pe piaţă, dar sunt speranţe ca până la Crăciun să-l vedem şi pe la noi. Odată cu el, şi fratele mai mare, luxosul Nokia 8800 Sapphire Arte.

Telefoane de business

Deşi luna cadourilor este abia la început, nu ar fi o idee rea să te orientezi încă de pe acum şi să te hotărăşti ce cadouri să le cumperi celor dragi. Doar nu vrei să alergi disperat în seara de Ajun după cadouri şi să te calci pe picioare cu alţi întârziaţi.

Din zecile de opţiuni, telefonul mobil poate constitui un cadou cu care nu poţi da greş. De ce să te complici şi să-i cumperi o bluză care îi poate fi mare sau mică, când scapi cu mai puţină bătaie de cap luându-i un telefon mobil. Oricum, cu un telefon mobil nu poţi da greş, dacă ştii ce tip de dispozitiv i se potriveşte. Dacă e fată ai şanse mari să îi surâdă un telefon fashion, dacă e un amic îi poţi lua un telefon multimedia sau un smartphone ori chiar un PDA Phone. Important e să şi beneficiezi de bugetul necesar. Dar să vedem cam care ar fi cele mai interesante dispozitive pentru categoriile din care fac parte.

Dacă ai un prieten/prietenă care preferă dispozitivele cu funcţii avansate poţi opta fie pentru un smartphone, fie pentru un PDA Phone. Orice tip ai alege, trebuie să fii pregătit sufleteşte şi mai ales material pentru că acestea sunt, de regulă, cele mai scumpe telefoane.

HTC Touch Dual

Urmaşul primului dispozitiv din seria Touch, HTC Touch Dual, nu este numai un PDA Phone cu o funcţionalitate ridicată, ci şi unul foarte elegant. Principalele sale atuuri sunt tastatura QWERTY hibridă, tehnologia TouchFLO (similară într-o oarecare măsură iPhone-ului) şi cei 128 MB RAM.

HTC Touch Dual

Slider-ul HTC Touch Dual se mai poate lăuda cu suport HSDPA, dar nu are Wi-Fi. În cazul în care te hotărăşti să-l faci cadou, va trebui să scoţi din buzunar 16-17 milioane.

Nokia E90

Nokia E90 este ideal pentru cineva care are nevoie să scrie mult când nu se află la birou şi nu vrea să poarte după el un laptop. Tastatura QWERTY şi ecranul cu o rezoluţie de 800 x 352 pixeli sunt cele mai importante caracteristici ale celui mai nou Communicator . În ceea ce priveşte tastatura, trebuie spus că este foarte uşor de folosit, iar tastele sunt suficient de mari pentru a putea dezvolta o viteză mare de scriere.

Nokia E90

În schimb, cele 210 grame şi 132 de milimetri nu fac din el un telefon la fel de comod. Nu este gândit să fie în primul rând un telefon, funcţia GSM cade în acest caz în planul secund. Dacă ai crezut că HTC Touch Dual este scump, te-ai înşelat amarnic. Nokia E90 este cotat la peste 25 de milioane.

Sony Ericsson P1i

Cel mai nou smartphone din seria P, Sony Ericsson P1i, este unul din acele dispozitivele care aleg compromisul pentru a mulţumi cât mai mulţi utilizatori. În general, telefoanele cu tastatură QWERTY sunt mari şi grele. Pentru a evita acest inconvenient, producătorulj aponezo-suedez a realizat o tastatură hibrid. Unora le place, altora mai puţin.

Sony Ericsson P1i

P1i are de partea sa sistemul de operare Symbian cu UIQ3 şi toate aplicaţiile software ce decurg din acesta, dovedindu-se potrivit şi pentru office şi pentru multimedia. Cu preţuri pornind de la 13 milioane, P1i oferă un raportul preţ performanţă de invidiat.

HTC Tytn II

Tytn II este unul dintre cele mai interesante PDA Phone-uri cu Windows Mobile. Are 128 MB RAM şi un procesor la 400 MHz, ceea ce îl face un dispozitiv rapid şi apt să ruleze mai multe aplicaţii simultan.

HTC Tytn II

Tastatura QWERTY va fi apreciată dacă cel sau cea care îl va primi scrie SMS-uri sau e-mail-uri pe telefon, însă tot ea este de vină pentru cele 190 de grame pe care le cântăreşte dispozitivul. Nu trebuie pierdută din vedere nici camera de 3.2 MP, o rezoluţie mare pentru un PDA Phone.Tytn II costă şi el în jur de 23 de milioane.

Nokia E51

Şi ca să nu ne adresăm numai celor cu bugete bogate, am păstrat pentru final Nokia E51. Smartphone-ul producătorului finlandez poate fi găsit şi sub 10 milioane. Are la bază Symbian 9.1 S60, HSDPA şi Wi-Fi. În plus are avantajul de a fi pe placul utilizatorului obişnuit, deoarece arată ca un telefon normal.

Nokia E51