Cea mai impresionantă funcţie de pe iPhone 11 vine şi pe XS. O mişcare necaracteristică pentru Apple

17.09.2019
Cea mai impresionantă funcţie de pe iPhone 11 vine şi pe XS. O mişcare necaracteristică pentru Apple

Apple s-a concentrat foarte mult pe funcţiile foto şi video ale noilor modele de smartphone-uri din gama iPhone 11, însă de departe cea mai impresionantă a fost demonstraţia aplicaţiei Filmic Pro, care permite înregistrarea a până la patru clipuri video simultan, folosind cele patru camere ale modelelor iPhone 11 Pro. Se pare însă că o versiune limitată a acestei funcţionalităţi va fi disponibilă şi pe modelele de anul trecut, iPhone XS şi XR, iar dezvoltatorii de aplicaţii vor avea la dispoziţie un API pe care îl vor putea integra în software-ul propriu.

Conform site-ului Apple, funcţionalitatea de a folosi camere multiple simultan, nu este o funcţie limitată pe iPhone 11. Într-adevăr, modelele 11 Pro vor avea acces la până la patru camere care pot să înregistreze simultan, însă variantele iPhone XS şi XR vor putea la rândul lor să înregistreze cu câte două camere în acelaşi timp. În cazul modelelor XS, care integrează camere duale pe spate, combinaţiile pot fi diverse.

Fie poţi înregistra cu ambele camere de pe partea din spate, fie cu una dintre ele şi cu camera frontală simultan. Pe modelul XR, pentru că are o singură cameră pe spate, singura combinaţie posibilă va fi de cameră frontală + camera din spate.

Noile modele însă vor putea realiza înregistrări foarte complexe. iPhone 11 Pro şi Pro Max vor avea acces la înregistrarea cu toate camerele în acelaşi timp, adică până la patru clipuri cu diverse încadraturi pot fi captate cu o singură apăsare de buton. Desigur, această capabilitate va fi disponibilă doar în aplicaţii de pe AppStore, întrucât Apple nu oferă această funcţie în aplicaţia de cameră dedicată.

Filmic Pro, aplicaţia pe care a fost realizată demonstraţia pe scenă, costă acum 75 de lei pe AppStore-ul din România. Nu este clar însă dacă funcţionalitatea multi-camera va veni gratuită printr-un update, sau dacă va fi o funcţie separată, care va trebui cumpărată. Aceasta nu ar fi prima dată când Filmic Pro vinde funcţionalitate extra, posibilitatea de a înregistra în format de culoare neutru (Log) fiind vândută separat. De asemenea, o aplicaţie separată, pentru control de la distanţă al filmării prin intermediul altui dispozitiv iOS, Filmic Remote se vinde separat la 50 de lei.

Cea mai bună parte este însă faptul că Apple activează o funcţie nouă şi pe modele mai vechi. În trecut, compania a omis astfel de „upgrade-uri” gratuite din actualizările de software, în ciuda faptului că hardware-ul permitea rularea lor. Ba chiar anumiţi dezvoltatori independenţi au demonstrat prin jailbreak de multe ori că sistemul de operare impunea limitări artificiale unor dispozitive mai vechi pentru a încuraja upgrade-ul.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult