Cel mai bun browser Web pentru telefonul tău

Cel mai bun browser Web pentru telefonul tău
Internet Explorer

Deşi ar fi fost interesant să ştim în ce procent intră utilizatorii români pe Internet, de pe telefon, statisticile nu prea ne ajută. În alte ţări şi pe alte continente se realizează studii pe această temă la fiecare câteva luni. La noi nu. Fie operatorii noştri nu sunt dispuşi să investească în cercetări de piaţă legate de Internetul mobil, fie nu le fac publice. Cert este că nu avem o cifră oficială legată de numărul absolut şi procentul utilizatorilor de Internet pe telefon din România.

Pasionaţii de telefonie mobilă şi de Internet, adevăraţii gadgetari, navighează în mod frecvent pe Internet de pe telefonul mobil. Însă procentul acestora, din totalul utilizatorilor români de telefonie mobilă, este probabil destul de mic. Oricum, pentru aceştia, dar şi pentru cei care încă nu au prins gustul Internetului la purtător, o discuţie (fie şi sub formă iniţială de monolog) despre browserele pentru telefoanele mobile consider că este binevenită.

La ora actuală există trei browsere care se luptă pentru supremaţie: Internet Explorer, Opera Mobile şi Opera Mini. Cu alte cuvinte, Microsoft se luptă cu Opera care are avantaj numeric. Foarte mulţi fac confuzie între Opera Mobile şi Opera Mini, motiv pentru care e bine să lămurim lucrurile chiar de la început. Opera Mobile este un browser comercial, pe care trebuie să-l cumperi după 30 de zile de trial, dacă vrei să-l mai foloseşti. Este un browser cu multe facilităţi şi un regim de randare a paginilor similar cu Internet Explorer, în sensul că încarcă paginile complet.

De cealaltă parte, Opera Mini este gratuit, dar lipsit de unele facilităţi avansate. Cu toate acestea are avantajele sale, foarte importante pentru unii, despre care voi aminti când mă voi referi la el. Dar voi începe cu Internet Explorer.

Internet Explorer Mobile

Spre deosebire de cele două browsere Opera, Internet Explorer Mobile rulează doar pe telefoanele cu Windows Mobile. Nu că ar surprinde pe cineva acest lucru, dar contează foarte mult. Este un dezavantaj faţă de Opera care poate rula pe un număr mai mare de telefoane.

Despre Internet Explorer pentru telefoanele mobile nu am prea multe laude. Este un browser slab, lipsit de multe funcţii care se regăsesc în produsele concurenţei. Se aseamănă din acest punct de vedere cu Internet Explorer 6. Adică este un browser care are la bază tehnologii deja învechite şi care are nevoie urgentă de un upgrade serios.

Internet Explorer Mobile

Facilităţile lui Internet Explorer pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. Dispune de o listă de favorites, unde pot fi salvate link-urile site-urilor preferate, are funcţia history, unde se regăsesc site-urile vizitate recent (poate fi setat numărul de zile după care site-urile din history să fie şterse), permite blocarea cookie-urilor şi a imaginilor şi oferă mai multe moduri de vizualizare a căror descriere reiese chiar din denumire: one column, fit to screen, fullscreen.

În ceea ce priveşte viteza de randare a paginilor, Internet Explorer nu este cel mai rapid, dar nici nu este foarte lent.

Opera X2

Opera Mobile

Browser-ul Opera Mobile este cel care dă trendul la ora actuală. Comparativ cu Internet Explorer, este mult mai generos în ceea ce priveşte facilităţile oferite.

Prima funcţie pe care vreau să o evidenţiez este suportul pentru tab-uri. Ca şi browserele, pentru desktop, Opera Mini poate ţine deschise mai multe site-uri în paralel, prin intermediul tab-urilor. Apoi, alături de bookmarks şi history există posibilitatea salvării paginilor Web pe telefon, pentru vizualizarea ulterioară fără conectare la Internet. Există şi o secţiune specială unde pot fi văzute toate fişierele descărcate de pe Internet.

Alături de cele trei moduri de vizualizare a paginilor (fit to screen, full screen şi landscape), Opera Mini dispune şi de Zoom care permite mărirea sau micşorarea după bunul plac a paginii. Nu lipseşte nici funcţia de căutare a textului în cadrul unei pagini.

Opera Mobile

Utilizatorul poate stabili dimensiunea cache-ului şi salva datele folosite pentru logarea pe anumite site-uri cu ajutorul managerului de parole. Toate aceste informaţii pot fi ulterior şterse cu ajutorul funcţiei delete private data.

Programul oferă controlul asupra elementelor paginilor Web ce vor fi încărcate. Se poate opta pentru încărcarea sau nu a imaginilor, a scripturilor Java, a plugin-urilor sau pentru deschiderea ori blocarea ferestrelor de tip pop-up.

Lista funcţiilor lui Opera Mobile continuă cu posibilitatea subscrierii la fluxuri RSS, completarea automată a prefixelor şi sufixelor (de exemplu www ca prefix şi com ca sufix) şi utilizarea aplicaţiei pe bază de shortcut-uri (cele mai importante funcţii pot fi apelate prin intermediul tastelor numerice).

Toate aceste facilităţi, dar şi viteza de încărcare a paginilor mai mare decât în Internet Explorer, fac din Opera Mobile cel mai bun browser pentru telefoane mobile inteligente şi PDA-uri. Din păcate pentru cei cu telefoane mobile aşa-zis normale, acest browser nu poate fi instalat decât pe smartphone şi PDA-uri cu sisteme de operare precum Windows Mobile, Symbian (S60, UIQ3) sau Linux. Pentru telefoanele mobile normale însă, există Opera Mini.

Opera Mini

Opera Mini este preferatul meu. Este mic, gratuit, rapid şi merge pe toate tipurile de telefoane (care suporta Java). Marele avantaj pe care acest browser îl oferă este economia de trafic. Când accesezi un link cu Opera Mini, acesta este trimis către un server al celor de la Opera care se ocupă cu optimizarea site-ului pentru ecranul telefonului şi abia apoi este încărcat. Astfel, cantitatea de informaţie transferată este mai mică.

În rest, la capitolul facilităţi Opera Mini nu excelează dar include o serie de idei interesante. Browser-ul oferă o viziune de ansamblu a site-ului (pe tot ecranul) şi permite afişarea unei anumite zone din pagină cu ajutorul unui chenar de proporţiile ecranului. Accesarea link-urilor se face cu ajutorul unui cursor virtual.

Opera Mini

O funcţie mai puţin cunoscută, disponibilă pentru toate versiunile de Opera (inclusiv cea de desktop), este Opera Link. Prin intermediul acesteia, utilizatorii înregistraţi îşi pot sincroniza lista de site-uri favorite între toate instanţele de Opera folosite pe calculator şi pe telefon. Dintre opţiunile aplicaţiei se mai remarcă posibilitatea alegerii calităţii imaginilor încărcate şi dimensiunea textului.

Aşadar ierarhia este clară. Opera Mobile este la ora actuală cel mai bun browser pentru telefoane mobile, depăşind la toate capitolele Internet Explorer. Opera Mini, pe altă parte, este o alternativă care merită luată în calcul datorită traficului redus pe care îl face.

Lista browserelor Web pentru telefoane mobile mai include (sau va include pe viitor) şi alte nume: Safari de pe iPhone, Firefox Mobile care se anunţă un rival periculos pentru Opera Mobile şi un nume mai puţin cunoscut, Skyfire (un browser care este încă un lucru dar care se laudă să poate renda toate tipurile de elemente Web inclusiv Flash).