Chipsetul Snapdragon 8 este pe cale să treacă la versiunea Gen 2. Principala dotare nou adăugată

21.02.2022
Chipsetul Snapdragon 8 este pe cale să treacă la versiunea Gen 2. Principala dotare nou adăugată

Deși excelează în privința performanțelor oferite, chipsetul Snapdragon 8  Gen 1 are totuși un dezavantaj important pe partea dotărilor, fiind surclasat chiar și de soluțiile unor branduri low-cost, precum.

Promovat de platforme pentru video streaming, precum Netflix și YouTube, codecul AV1 promite să ofere cam aceeași calitate a imaginii regăsită într-un clip comprimat H.265, dar folosind cu până la 30% mai puțină lățime de bandă prin conexiunea la internet. Problema este că nu toate dispozitivele suportă decodarea hardware a codecului AV1, deocamdată.

Contrar așteptărilor, actuala generație de telefoane high-end, bazată pe chipsetul Snapdragon 8 Gen 1, nu oferă garanția accesului pe termen lung la servicii de streaming high-res, fiind doar o chestiune de timp până ce adoptarea generalizată a codecului AV1 va lăsa posesorii de dispozitive incompatibile fără acces la versiunea de înaltă rezoluție a filmelor preferate.

Anticipând popularitatea codecului AV1, ca și soluție universală pentru acomodarea consumului crescut de servicii bazate pe streaming video, MediaTek a asigurat pentru acesta suport la nivel de hardware încă din anul 2020, familia de chipseturi Dimensity 1000 anunțând această facilitate înaintea competiției.

La fel ca producătorul Qualcomm, Google încearcă să se alinieze noului trend lansând o nouă versiune Chromecast, cu platformă Google TV și suport nativ pentru clipuri video AV1.

Presați ne consumul tot mai mare al serviciilor de video streaming, operatorii acestui tip de platforme sunt practic obligați să acomodeze cât mai devreme suportul pentru noul codec AV1, măcar ca o soluție pentru evitarea unor costuri și mai mari cu extinderea capacității infrastructurii actuale de servere.

Cel mai probabil, codecul AV1 va fi activat în mod implicit doar pentru dispozitivele compatibile, furnizorii de servicii păstrând pentru încă mulți ani suportul pentru tehnologiile mai puțin eficiente, până când vasta majoritate a dispozitivelor folosite de consumatori vor suporta noile tehnologii de compresie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult