Cinci telefoane care ne-au plăcut în 2022

26.12.2022
Cinci telefoane care ne-au plăcut în 2022

Pentru că anul 2022 se apropie de final, dorim să ne uităm în urmă la ultimele 12 luni și să vorbim în următoarele câteva zile despre dispozitivele care ne-au atras atenția de-a lungul anului. A fost un an plin de lansări, însă nu obligatoriu și plin de „upgrade-uri” semnificative, întreaga industrie de tehnologie ajungând parcă să bată pasul pe loc din multe puncte de vedere. Totuși, au fost câteva dispozitive care ne-au atras atenția, iar prima categorie despre care vom vorbi este cea a smartphone-urilor, de departe cele mai populare gadget-uri din piață.

Ceea ce urmează nu este un clasament și nu vom „premia” cele mai bune dispozitive din piață și nici nu vom realiza categorii de prețuri. Acestea sunt doar smartphone-urile de care ne-am amintit cu plăcere la final de an și care s-au remarcat printre celelalte modele testate.

iPhone 14 Pro Max

Noul flagship Apple, iPhone 14 Pro Max este un telefon „aproape” perfect. Zicem aproape, întrucât are câteva neajunsuri, pe care le-am menționat și în review, precum port-ul Lightning foarte lent atât la încărcare, cât și la transfer de date. Totodată, acesta are și unele dintre cele mai performante componente, în rest. Vorbim despre unul dintre cele mai performante chipset-uri din piață, una dintre cele mai performante camere foto, care oferă rezultate consistente de fiecare dată și în orice tip de lumină, cât și cea mai bună filmare din piață.

iPhone 14 Pro Max front handheld

Ecranul reprezintă marea noutate în 2022, fiind unul dintre cele mai luminoase, și oferind prima schimbare de design de pe iPhone din ultimii 5 ani: modificarea decupajului pentru camere în „insula dinamică”, o nouă zonă de multitasking pentru iOS. Pe lângă toate acestea, Apple are în sfârșit și funcția always-on display pe modelele Pro, iar bateria este din nou la un nivel înalt, oferind cea mai bună autonomie din zona flagship.

Sunt și câteva vești proaste în legătgură cu iPhone 14 Pro: prețul, care a crescut semnificativ față de anul trecut, dar și disponibilitatea. Chiar dacă ai cei peste 7000 de lei pentru acest telefon, este foarte greu să pui mâna pe el, întrucât Apple nu poate ține pasul cu cererea din piață. Acest lucru înseamnă și că o ieftinire nu se află la orizont.

Galaxy S22 Ultra

Ar fi ușor să zicem că Galaxy S22 Ultra nu este foarte diferit față de S21 și S20 în variantele Ultra, dacă ne uităm strict la specificațiile hardware, însă, anul acesta, Samsung a adus pe piață telefonul pe care și-l doreau cei care preferau gama de dispozitive Note. S22 Ultra (review) a adăugat pe lângă ecranul mare si camerele foarte performante și un stylus S-Pen, integrat în telefon, accesoriul care îl diferențiază cel mai mult în piață.

Desigur, camerele foto sunt excelente, însă una dintre ele este cu siguranță mai performantă față de ceea ce oferă oricare alt dispozitiv din piață: zoom 10x optic, cu posibilitate de rezultate foarte bune până la zoom hibrid 30x. Această cameră deblochează noi opțiuni creative de fotografiere pe telefon, care au cam lipsit de pe toate celelalte telefoane testate anul acesta.

Samsung Galaxy S22 Ultra s-pen front

Desigur, există și dezavantaje la acest model, precum autonomia, care nu este grozavă, dar și procesorul Exynos 2200 care este mai lent și care se încălzește mai mult decât alternativele din piață. De asemenea, încărcarea este foarte lentă în comparație cu majoritatea flagship-urilor. Totuși, pe piața de telefoane cu Android există puține telefoane care să ofere un pachet la fel de „complet”, chiar dacă, punctual, la anumite categorii, ar putea fi mai bune.

Galaxy A53

Dintre toate modelele mid-range testate anul acesta, Galaxy A53 rămâne un model de referință. În ciuda utilizării unui procesor mai slab decât al altor modele comparabile din piață, acesta este cel mai ușor de recomandat dispozitiv mid-range al anului din mai multe motive.

Sigur, are o construcție „plasticoasă” și un design cam „copilăresc”, dar vine cu rezistență la apă și oferă cele mai multe avantaje în categoria sa de preț. În primul rând, este unul dintre puținele telefoane mid-range din piață care va primi patru actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate. Deja a primit update la Android 13, în timp ce alte modele de peste 1.000 de euro de la concurență încă așteaptă.

Galaxy A53 front side

Apoi, este un mid-range cu ecran OLED la 120 Hz, cameră foto performantă și autonomie bună. Pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri, acesta este telefonul care va face tot ceea ce au nevoie. Singurul dezavantaj major ar fi lipsa încărcătorului din pachet, ceva ce alte brand-uri oferă în această zonă de preț. Cu siguranță însă, mulți ar prefera să folosească un încărcător pe care îl au deja, sau să cumpere unul de câteva zeci de lei, decât să cumpere un telefon inferior la un preț similar, doar pentru că oferă un adaptor de priză în pachet.

Realme GT 2 Pro

Modelul GT 2 Pro de la Realme a reușit să ne impresioneze mai mult decât modelele OnePlus 10 Pro și Oppo Find X5 Pro, lansate în aceeași perioadă de brandurile „înrudite”. Asta pentru că pentru puțin peste jumătate din prețul acelor flagship-uri, primeai în mare parte aceeași experiență. Vorbim despre ecran și procesor de top, camere bune, dar nu perfecte, și autonomie foarte bună.

Realme GT 2 Pro back

Realme pare să fie brandul care ar putea „câștiga” simpatia utilizatorilor în regiuni precum România, datorită raportului performanță/preț foarte bun. Sigur, nu se poate lăuda cu sisteme de camere de la Hasselblad sau cu procesorul de imagine MariSilicon de la Oppo, dar nici nu are nevoie, întrucât majoritatea utilizatorilor oricum nu vor face diferența. Iar construcția din plastic este de această dată un avantaj, întrucât capacul de pe spate are o textură plăcută și rezistentă la zgârieturi și șocuri mecanice, care ar putea încuraja utilizarea telefonului fără o husă.

OnePlus 10T

Tot din „familia” Oppo, avem OnePlus 10T, un model care a demonstrat că acest brand încă poate să producă „flagship killers”. Asta pentru că 10T este semnificativ mai ieftin decât modelul 10 Pro, dar vine cu un procesor mai puternic și mai bine răcit, încărcare mult mai rapidă, la 150W, dar și cu o serie de dezavantaje care ar putea supăra fanii OnePlus.

OnePlus 10T front

Cel mai mare dezavantaj ar fi lipsa slider-ului pentru alerte, o adevărată „semnătură” a flagship-urilor OnePlus. Apoi, camerele foto nu sunt la nivelul așteptărilor din zona high-end, dar totodată, telefoanele companiei n-au fost niciodată în topurile preferințelor amatorilor de fotografie pe telefon.

Cert este că în 2022, OnePlus a demonstrat că nu a renunțat complet la conceptul de telefoane performante la prețuri corecte, însă nici nu pare să le mai promoveze la fel de mult ca înainte, preferând să își concentreze eforturile pe modelul Pro, semnificativ mai scump.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult