Corning lucrează la sticlă flexibilă pentru telefoane pliabile. Va fi gata în următorii câţiva ani

06.03.2019
Corning lucrează la sticlă flexibilă pentru telefoane pliabile. Va fi gata în următorii câţiva ani

Primele telefoane pliabile au fost prezentate în mod oficial, însă odată cu acestea au apărut şi primele motive de îngrijorare referitoare la această tehnologie: acestea folosesc ecrane acoperite cu plastic, care poate fi uşor zgâriat şi care poate dezvolta urme în zona punctului de inflexiune. Conform Wired, compania Corning, responsabilă pentru majoritatea panourilor din sticlă folosite în dezvoltarea de smartphone-uri din prezent, lucrează deja la sticlă „flexibilă”.

Corning nu este singura companie care lucrează la o soluţie de protecţie din sticlă pentru ecranele smartphone-urilor flexibile. Anul trecut o companie japoneză numită AGC (Asahi Glass Company) a anunţat că are deja o soluţie foarte subţire şi foarte durabilă, care poate permite îndoirea în jurul unei raze de 2,5mm. Acela era însă doar un prototip, compania rămânând tăcută în preajma lansării telefoanelor pliabile de la Samsung şi Huawei. Nu este tocmai clar dacă AGC poate să producă sticla sa flexibilă în cantităţile necesare pentru dezvoltarea de smartphone-uri.

Astfel, toate privirile sunt acum îndreptate spre Corning, care ar fi aproape de a finaliza un prototip al sticlei flexibile Gorilla. Modelul Corning ar putea avea o grosime de numai 0,1 mm şi o curbură cu rază de 5mm, care ar fi rezistentă la zgârieturi şi la şocuri, într-o manieră similară cu sticla Gorilla de pe telefoanele obişnuite. Evident, acest lucru înseamnă că ecranele ar putea fi cu uşurinţă sparte în cazul unui impact mai dur, însă ar putea rezista la mici şocuri.

Desigur, aici intră în discuţie limitările fizicii. Pentru o curbură cât mai mică, care să nu lase un spaţiu foarte pronunţat la punctul de inflexiune, materialul ar trebui să fie cât mai subţire. Însă cu cât acesta este mai subţire, cu atât este mai puţin rezistent. John Bayne, reprezentant al companiei Corning, spune că prioritatea pentru producătorul de sticlă este acum să realizeze sticlă care poate fi îndoită la o curbură cu rază între 3 şi 5 mm, care să fie şi rezistentă în timp şi în utilizare. Momentan, mostrele trimise către parteneri împlinesc doar unul dintre cele două criterii: fie se îndoaie la o rază acceptabilă, însă nu sunt rezistente la jocuri, fie sunt rezistente, însă curbura este prea mare.

Corning se aşteaptă ca sticla sa flexibilă să fie gata în următorii doi ani, când telefoanele flexibile vor fi mai populare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video