Cu numai 18.3% cotă de piaţă, Apple obţine 92% din veniturile generate în piaţa smartphone

13.07.2015
Cu numai 18.3% cotă de piaţă, Apple obţine 92% din veniturile generate în piaţa smartphone

Comparat ofertei de telefoane cu Android, catalogul Apple este mult mai puţin divers şi complet lipsit de modele entry-level, cumpărătorii fiind în schimb direcţionaţi către ofertele de abonamente ale operatorilor telecom pentru reduceri suplimentare de preţuri. Strategia de promovare ca brand exclusivist este însă riscantă, neînţelegerea foarte bună a pieţei şi a aşteptărilor publicului putând duce la eşecuri usturătoare. Nu şi pentru Apple, oferta de telefoane iPhone vândute cu marje foarte mari de profit generând pentru compania americană cele mai mari venituri din industrie.

Potrivit statisticilor furnizate publicaţiei The Wall Street Journal pentru intervalul Q1-2015, Apple a obţinut 92% din profitul generat la nivel global în piaţa smartphone, depăşind cu mult veniturile celorlalte companii din industrie. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut Apple a obţinut 65% din veniturile operaţionale.

Deşi deţine numai 18.3% cotă de piaţă, Apple obţine 92% din veniturile generate în piaţa smartphone

În ce priveşte numărul efectiv de telefoane vândute, gama iPhone reprezintă doar o cincime din vânzările la nivel global, într-o piaţă smartphone împărţită între aproximativ 1000 de producători.

Pe locul secund, Samsung a obţinut 15% din venituri. Aparent, veniturile celor două companii depăşesc în mod cumulat pragul de 100%, însă analiza ia în calcul şi parcursul celorlalte companii, majoritatea înregistrând profit negativ (pierderi).

Punând în perspectivă diferenţa uriaşă între profitul atribuit companiei Apple şi pierderile contabilizate de restul producătorilor smartphone, preţul mediu de 659 dolari cerut pentru un exemplar iPhone este de peste trei ori mai mare decât cei 185 dolari plătiţi în medie pentru un telefon cu Android.

Statisticile publicate de WSJ nu iau în considerare şi vânzările unor companii mai puţin cunoscute pe plan internaţional, ca Xiaomi şi Micromax, însă ajustările rezultate probabil nu ar influenţa prea mult clasamentul final.

Privind înspre viitorul apropiat, Apple face pregătiri pentru o nouă lansare iPhone cu vânzări record, punând deoparte stocuri uriaşe de telefoane iPhone 6s.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult