Cum arată dezasamblat noul Xiaomi Mix 4, telefonul fără cameră frontală la vedere

11.08.2021
Cum arată dezasamblat noul Xiaomi Mix 4, telefonul fără cameră frontală la vedere

Anunțat în urmă cu doar o zi, Xiaomi Mix 4 vine cu un set impresionant de dotări, împachetate în carcasa unui smartphone aparent obișnuit.

Pe de o parte avem tehnologia numită CUP (Camera Under Panel), rodul a mai mulți ani de cercetare din partea Xiaomi și responsabilă cu eliminarea aproape perfectă a perforației pentru camera foto. Sigur, camera frontală încă este la locul ei, însă abia dacă o poți observa cu ochiul liber atunci când afișezi ceva în zona aceea a ecranului. Xiaomi a reușit să facă acest lucru păstrând densitatea de pixeli a ecranului în zona camerei frontale la 400 ppi, la fel car restul ecranului. Camera frontală folosește un senzor de 20 megapixeli care face pixel binning 4:1. Astfel, fiecare pixel final al fotografiei, compus din patru pixeli ai senzorului măsoară 1,6nm. Acest lucru asigură că o cantitate mai mare de lumină este captată de senzorul de sub ecran, față de un senzor obișnuit.

Mai departe, designul „normal” al telefonului ascunde și alte surprize, mai bine vizibile în timpul operațiunii de dezasamblare.

Xiaomi Mix 4 screen

Pe scurt, carcasa lui Xiaomi Mix 4 este împărțită pe trei „etaje”. Pornind de la capacul din spate, la partea superioară găsim placa electronică împreună cu chipsetul și cip-urile de memorie, alăturate senzorilor pentru camera foto și antena 5G. Etajul intermediar găzduiește acumulatorul cu două celule Li-Ion și antena NFC, respectiv inductorul pentru încărcare wireless. Mai greu accesibile la partea inferioară, găsim difuzorul audio, portul USB-C și motorașul pentru vibrație, toate unite de conectori tip panglică. Și mai jos, la etajul „parter”, găsim casca audio și ecranul AMOLED de 6,67”.

Construcția este realizată folosind Gorilla Glass Victus, cea mai rezistentă sticlă de pe smartphone-uri de până acum, alături de un design uniboxy din ceramică, marginile și capacul din spate fiind o singură componentă, așa cum vedeam pe telefoane atunci când erau realizate din aluminiu.

Cu ecranul separat de restul componentelor electronice, zona camerei frontale devine perfect vizibilă în lumină, doar o tentă de galben trădând prezența unei matrice OLED chiar în dreptul senzorului optic. Aparent, același nivel de transparență nu este necesar și pentru senzorii de proximitate și lumină ambientală, îndepărtarea substratului negru mai spre porțiune centrală a ecranului trecând complet neobservată odată ce telefonul este asamblat. Cât despre poziționarea senzorilor respectivi, locația nu este aleasă întâmplător, zona fiind mai aproape de urechea sau tâmpla utilizatorului, evitând activarea accidentală a interfeței touch în timp ce ținem telefonul la ureche.

Xiaomi Mix 4 battery

Cât despre organizarea internă a lui Xiaomi Mix 4, putem observa că zona chipsetului este acoperită cu pastă termoconductoare, facilitând disiparea căldurii atât către fața, dar și spatele telefonului.

Ceva măsuri au fost luate și pentru absorbția și disiparea căldurii generate de acumulator, cele două celule Li-Ion fiind acoperite cu benzi din cupru auto-adezive, despre care putem presupune că asigură transferul termic către șasiul metalic al telefonului. Alegerea făcută nu este întâmplătoare, Xiaomi Mix 4 suportând încărcare la 120W în modul USB-C (15 minute de la 0-100%), sau 50W în modul wireless.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult