Cum arată evoluția performanțelor iPhone de la o generație la alta. Mai merită să-l aștepți pe următorul?

23.09.2021
Cum arată evoluția performanțelor iPhone de la o generație la alta. Mai merită să-l aștepți pe următorul?

Ilustrată cu un grafic sugestiv, creșterea performanțelor iPhone de la o generație la alta a încetinit considerabil în ultimii ani.

De departe, cel mai mare salt de performanță a fost între generațiile iPhone 6 și iPhone 6s, tranziția de la chipsetul Apple A8 la versiunea A9 aducând performanțe cu 70% mai mari pe partea de CPU și 90% pe cea de GPU. Motivați de îmbunătățirile aduse la partea de hardware, fanii Apple nu au fost câtuși de puțin deranjați de faptul că designul exterior a rămas practic neschimbat. Salturi rezonabile de performanță au adus și următoarele generații, iPhone 7 și iPhone 8/8X. Pornind de la ideea că majoritatea consumatorilor își schimbă telefonul mobil la fiecare 3-4 ani, upgrade-ul de la iPhone 6 la iPhone 6 a însemnat o creștere de 192% a performanțelor.

În schimb, între iPhone XS și iPhone 13 (alte patru generații) saltul de performanță a fost de 91%, cu tendință clară de plafonare între generațiile iPhone 12 și 13.

Totuși, graficul realizat de Ben Bajarin, analist al companiei Creative Strategies, nu spune chiar toată povestea. Luând în calcul doar performanțele single-core, graficul ignoră creșterile mult mai mari obținute prin trecerea la chipseturi echipate cu mai multe nuclee de procesoare.

Un alt aspect care nu este evidențiat în graficul de mai sus este performanța subiectivă resimțită de utilizator. Deținând controlul total atât asupra configurației hardware, cât și platforma software, Apple poate optimiza pentru performanță și eficiență mai bine decât orice producător de telefoane cu Android, având toate pârghiile necesare pentru a livra consumatorilor o experiență fără cusur pe fiecare iPhone nou achiziționat.

Deși la prima vedere am fi tentați să credem că Apple livrează tot mai puțin de la o generației iPhone la următoarea, adevărul este că micșorarea salturilor de performanță între generații poate fi și un lucru bun, în sensul că telefonul iPhone cumpărat acum va rula mai bine versiunea de iOS are va fi lansată peste 3-4 ani.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult