Cum arată iPhone 14 (nu 13!). Primul model fără notch se lansează în 2022 cu design de iPhone 4

09.09.2021
Cum arată iPhone 14 (nu 13!). Primul model fără notch se lansează în 2022 cu design de iPhone 4

Apple nici măcar nu a apucat să anunțe oficial generația de smartphone-uri iPhone 13 și deja primim informații neoficiale din surse de încredere despre următoarea serie: iPhone 14. Conform Jon Prosser de la Front Page Tech, anul viitor, Apple va face câteva schimbări importante la nivelul design-ului noului iPhone. Prosser oferă imagini în mare detaliu realizate după imagini reale cu dispozitivul și chiar posibilitatea de a vedea telefonul în realitate augmentată. Se pare că acesta va fi telefonul pe care mulți fani Apple îl așteptau.

iPhone 4 pare să fie inspirația pentru seria 14

Seria iPhone 12 a marcat o întoarcere la design-ul iPhone 4 și iPhone 5, însă doar parțial, modernizând anumite elemente. Se pare însă că această tranziție la „era de glorie” a smartphone-urilor nu s-a terminat, iar Apple are în plan să aducă înapoi mai multe elemente de design de la iPhone 4, în special.

iPhone 14 06

Fotografiile cu iPhone 14 prezintă un telefon cu margini drepte, la fel ca iPhone 12, însă a cărui construcție este literalmente un „sandviș” de sticlă cu metal la mijloc. Astfel, telefonul pare să fie mai gros decât iPhone-urile din prezent, însă există și un avantaj în plus: elimină aproape complet „cocoașa” de pe spate în zona camerelor, în timp ce poate integra baterii mai mari. Prosser spune că metalul dintre cele două bucăți de sticlă va fi titan, pe modelele iPhone 14 Pro. În imagini este arătat modelul Pro Max.

Probabil că mulți s-ar fi mulțumit chiar și cu această schimbare, însă Apple are în plan câteva modificări mai importante. În primul rând, butoanele de volum par a fi rotunde și mai mici, exact cum erau pe iPhone 4. Apoi, notch-ul dispare… aproape complet. Chiar dacă unii producători încep încă din 2021 să adopte tehnologia de cameră sub ecran, Apple ar putea trece abia la un ecran perforat în 2022. Asta nu înseamnă că renunță la Face ID și se întoarce la Touch ID. Prosser spune că, de fapt, Apple folosește tehnologia care ascunde doar sistemul Face ID sub ecran și lasă un orificiu central pentru camera frontală.

Port-ul Lightning nu pleacă nicăieri

Motivul pare să fie calitatea slabă a fotografiilor realizate cu camerele ascunse sub ecran, iar Apple vrea să evite asta. Sistemul de proiecție al punctelor și camera cu infraroșu pot însă să fie „ascunse” fără a afecta performanța sau securitatea.

În cele din urmă, o veste proastă pentru cei care sperau ca Apple să lase standardul Lightning în urmă. Și iPhone 14 pare să fie echipat tot cu o mufă Lightning pentru încărcare. Existau anterior zvonuri despre lansarea unui telefon Apple fără port-uri fizice, însă în 2022 ar putea fi prea devreme pentru asta.

Jon Prosser spune că sursa care i-a oferit aceste informații este de încredere, și având în vedere istoricul său, (a dezvăluit anul acesta dispozitive precum AirPods Max, Pixel 6 sau Apple Watch Series 7 înainte de lansare), putem să avem măcar puțină încredere că aceste imagini au o bază reală. Totul s-ar putea schimba însă în următoarele câteva luni. Apple face de obicei mai multe prototipuri pentru fiecare generație de iPhone în parte și alege dintre ele doar unul pentru producția finală.

Pe site-ul Front Page Tech poți vedea și telefonul în realitate augmentată, în variantele „Gold” și „Black”. Această funcție poate fi accesată doar pe browser-ul Safari de pe iPhone sau iPad.

sursa: FPT

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult