Cum instalezi Google Services pe Huawei Mate 30 Pro. Scurt ghid pentru cei care înţeleg riscurile

23.09.2019
Cum instalezi Google Services pe Huawei Mate 30 Pro. Scurt ghid pentru cei care înţeleg riscurile

Huawei Mate 30 Pro nu a fost încă lansat în mod oficial în magazine, însă telefonul a ajuns în mâinile unor jurnalişti de presă din alte ţări. Desigur, telefonul este unul dintre cele mai performante de pe piaţă, iar în ciuda faptului că nu avem încă un scor oficial pe DxOMark, cel mai probabil, acesta va fi plasat în topul clasamentului, deasupra modelului Galaxy Note10+ 5G. Totuşi,  Mate 30 Pro are un mare dezavantaj: lipsa Google Mobile Services, care asigură acces la aplicaţiile Google şi mai ales, la Google Play Store. Se pare că există o rezolvare şi pentru asta, pentru cei care sunt dispuşi să se supună unor riscuri şi care pot suporta câteva compromisuri.

Iată un ghit scurt şi util pentru instalarea serviciilor Google pe un Huawei Mate 30 Pro. Acesta implică doar cinci paşi, însă nu toţi utilizatorii sunt încurajaţi să facă asta. De fapt, cei care nu ştiu exact ce fac ar trebui să stea departe de astfel de practici şi să ceară ajutorul unor utilizatori mai avansaţi, întrucât există riscul de a descărca software maliţios, care poate strica telefonul sau poate descărca date personale precum cele de pe cardul de credit, numărul de telefon şi altele.

Încercaţi următorul ghid doar dacă înţelegeţi riscurile!

Pasul 1

Instalarea serviciilor Google se realizează printr-o aplicaţie neoficială numită „Google Service Assistant”, aplicaţie cu origini necunoscute, chiar dacă are Google în nume (de fapt numele său adevărat în chineză este 谷歌服务助手, care înseamnă acelaşi lucru). Aplicaţia Google Service Assistant se găseşte pe site-ul lzplay.net, iar procesul de descărcare trebuie pornit din browser. Accesaţi pagina de internet, descărcaţi aplicaţia şi permiteţi telefonului să instaleze aplicaţii din surse necunoscute, altele decât magazinul oficial Huawei AppGallery.

Pasul 2

Porniţi aplicaţia Google Service Assistant şi permiteţi-i să acceseze tot ce are nevoie (fotografii, media şi alte fişiere), posibilitatea de a dezactiva camera, de a dezactiva funcţii ale sistemului de operare, de a controla aplicaţii, Wi-Fi, de a seta lista de aplicaţii cunoscute şi de a seta noi categorii de aplicaţii. Lista este cuprinzătoare, iar efectele în cazul unor probleme pot fi grave. Practic, Google Service Assistant poate să facă ce vrea pe telefonul tău.

Pasul 3

Aplicaţia va începe să descarce pe rând aplicaţiile Google oficiale, printre care Google Mobile Services, Google Play Store şi toate celelalte aplicaţii necesare. Atunci când procesul de download s-a terminat, nu trebuie decât apăsat butonul albastru din partea de jos a ecranului, care porneşte instalarea propriu-zisă.

Pasul 4

Odată ce instalarea aplicaţiilor se termină, majoritatea acestora pot fi deja pornite. Poţi să te autentifici cu un cont Google şi poţi instala din nou aplicaţii din Google Play Store. Este recomandată însă un restart înainte de a începe să foloseşti aplicaţiile, întrucât unele necesită să fie pornite odată cu sistemul de operare.

Pasul 5 (opţional)

Dacă totul s-a instalat şi funcţionează corespunzător, aplicaţia Google Service Assistant poate fi dezinstalată. Aceasta nu mai este necesară de acum înainte.

Probleme cunoscute

Chiar dacă Mate 30 Pro poate instala şi rula aplicaţiile şi serviciile Google prin acest proces, există şi câteva probleme de utilizare.

De exemplu, nu toate aplicaţiile din Play Store vor funcţiona. Funcţionalitatea Google Pay, pentru plăţi cu telefonul este inaccesibilă, iar majoritatea aplicaţiilor video care folosesc protecţie la copiere DRM, precum Netflix, nu vor funcţiona din Play Store. Există alternative din afara magazinelor şi pentru acestea, dar instalarea obişnuită nu va funcţiona.

Apoi, Google Assistant, chiar dacă funcţionează din aplicaţie, nu poate fi integrat cu sistemul de operare. Astfel, nu poate porni la comanda vocală „Hey, Google” şi nici nu poate să fie pus ca scurtătură la atingere lungă pe butonul de power.

Totodată, aplicaţiile Google precum GMail, Google Maps, YouTube şi restul, trebuie instalate manual din Play Store. Google Service Assistant adaugă doar funcţionalitatea din spate, care permite instalarea şi utilizarea acestora, şi Play Store.

Vom testa şi noi acest procedeu imediat ce punem mâna pe o unitate de Huawei Mate 30 Pro la test şi vom explora limitele acestui tip de instalare neoficială a aplicaţiilor. Momentan nu recomandăm utilizatorilor de rând care nu înţeleg riscurile unui astfel de procedeu să treacă prin acest proces, mai ales când pot exista şi versiuni false ale aplicaţiei, care ar putea instala malware pe telefon.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult