Doi dintr-o lovitură – malware-ul pentru Android care infectează şi PC-ul

Doi dintr-o lovitură - malware-ul pentru Android care infectează şi PC-ul

Aplicaţiile de tip malware ce afectează sistemul de operare Android nu sunt o noutate. Ele au evoluat însă şi echipa Kasperski ne atenţionează în legătură cu o aplicaţie ce atacă atât smartphone-ul, cât şi PC-urile la care este conectat. Aplicaţia DroidCleaner se ascunde sub masca unui utilitar care îţi îmbunătăţeşte performanţele telefonului. Printre „abilităţile” sale se numără trimiterea de SMS-uri, activarea modulului WiFi, deschiderea unor link-uri în bowser şi transmiterea tuturor datelor de pe cardul microSD către o anumită locaţie de pe Internet.

Aplicaţia a fost scoasă din Google Play

Din fericire, infectarea PC-ului nu este la fel de periculoasă, însă tot reprezintă o problemă pentru cei afectaţi. Atunci când este instalată pe smartphone, ea creează pe card câteva fişiere de tip autorun. Dacă aveţi activată opţiunea Autoplay în sistemul de operare Windows, ele vor fi rulate şi PC-ul poate fi infectat prin simpla conectare a telefonului la calculator. Virusul rulează în fundal şi înregistrează sunetul recepţionat cu microfonul conectat la PC. Clipurile audio sunt apoi trimise către cei care au creat virusul.

Cei care sunt familiari cu probleme cauzate de viruşi cred că nu vor fi afectaţi de cele de mai sus. Aplicaţia a dispărut de pe Google Play, dar aşa cum a reuşit să treacă de filtrul Google, aşa vor putea trece şi altele. La acest capitol, App Store-ul lui Apple stă mai bine, însă cu puţină atenţie şi fanii Android se pot feri de aplicaţii dubioase.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News