După Full HD, telefoane mobile cu filmare 4K?

23.05.2012
După Full HD, telefoane mobile cu filmare 4K?

Captură video la rezoluţie 4608×3456 pixeli, cu telefonul mobil? Aparent asta rezervă viitorul pentru următoarele generaţii de telefoane inteligente şi tablete.

După Full HD, telefoane mobile cu filmare 4K?

Hardware-ul necesar pentru atingerea unor asemenea performanţe există deja, sub forma unui senzor de imagine creat de OmniVision. În afară de rezoluţie 4K, folosită pentru a filma cu 30 de cadre pe secundă, noul senzor suportă şi un al doilea mod de filmare cu rezoluţie 4k2K (3840×2160 pixeli) şi 60 de cadre pe secundă – viteză numai bună pentru scene dinamice şi competiţii sportive.

Pentru poze, senzorul de imagine suportă doar rezoluţia de 16 MP, dar optimizările pentru viteză permit obţinerea de imagini în rafală folosind rezoluţia nativă senzorului – performanţă rezervată de obicei pentru camere foto dedicate, provenind din gama superioară de preţuri.

Chiar dacă pozele ar putea să nu fie la fel de impresionante ca cele obţinute cu Nokia 808 PureView şi camera sa de 41 MP, modul de captură video cu rezoluţie 4K promite o calitate a imaginii mult superioară formatului Full HD. Rămâne doar să înlocuim vechiul televizor Full HD cu un model compatibil 4K, dar chiar şi în lipsa acestuia experienţa vizionării ar trebui să fie îmbunătăţită.

Potrivit OmniVision, noii senzori de imagine sunt proiectaţi pentru camere foto compacte şi modele smartphone de top. Compania producătoare, cunoscută deja pentru senzorii cu rezoluţie 5 MP instalaţi pe tabletele Apple din gama iPad şi telefoane iPhone 4, plănuieşte să demareze producţia de masă către sfârşitul acestui an, urmând ca primele produse comerciale bazate pe acesta să ajungă în magazine anul viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult