Durabilitatea Galaxy S23 și S23 Ultra, probată cu teste practice (VIDEO)

10.02.2023
Durabilitatea Galaxy S23 și S23 Ultra, probată cu teste practice (VIDEO)

Rezistența carcasei și protecția la zgârieturi oferită de noua serie Galaxy S23 a fost pusă la încercare cu teste pe care niciun utilizator obișnuit nu ar îndrăzni să le încerce.

Galaxy S23 Ultra este fără îndoială unul dintre cele mai dorite telefoane Samsung ale momentului, apreciat pentru performanțele foto, ecranul de foarte bună calitate și atuurile de necontestat pe partea pachetului software. Având un preţ nu tocmai modic, de aproape 6500 Lei în oferta magazinelor din România, unii utilizatori se întrebă mai în glumă sau în serios ce se poate întâmpla cu S23 Ultra dacă îl folosești ca pe un telefon „de sacrificiu”, fără carcasă de protecție și cu zero măsuri pentru conservarea aspectului de telefon nou. Cum rezistă carcasa la uzură și ce se întâmplă dacă uiți telefonul în buzunarul de la spate și te așezi.

Răspunsul a fost dat pe celebrul canal YouTube JerryRigEverything, „sacrificând” un exemplar Galaxy S23 Ultra abia scos din cutie.

În primul test, ecranul lui S23 Ultra este „încercat” pentru rezistența la zgârieturi, obținând 6 puncte pe scara MOHS, un rezultat banal, care pune la îndoială promisiunile Samsung față protecția Gorilla Glass Victus 2.

Protejată cu o micro-folie din plastic, pre-aplicată din fabrică, rama metalică a telefonului nu lasă prea multe speranțe pentru un rezultat onorabil la contactul cu lama ascuțită a unui cutter, samsung părând să considere că până ambalajul din carton ar putea fi suficient bun pentru deteriorarea finisajelor lucioase, obținute folosind vopsele ecologice. De altfel, stratul cu aspect lăcuit cedează cu un sunet specific, agățând foarte ușor tăișul cuțitului folosit bun în experiment. Trecut și printr-un drop-test pe ciment, Galaxy S23 Ultra s-a ales cu julituri similare pe rama metalică. Deloc încurajator, butoanele pot fi „extrase” din corpul carcasei dacă sunt agățate din lateral, designul gândit de inginerii Samsung folosind elementele cauciucate de etanșare drept înlocuitor pentru un mecanism de retenție dedicat.

Bine protejat în corpul telefonului, accesoriul S Pen trebuie însă manevrat cu grijă, carcasa din plastic reciclat extras din plase de pescuit colectate de pe fundul oceanului fiind surprinzător de casantă.

Cât despre „testul cu bricheta”, ecranului lui S23 Ultra s-a dovedit practic invincibil, folia din cupru aplicată pe spatele ecranului disipând suficient de bine căldura, cât să prerevină deteriorarea permanentă a substratului OLED

Testul de îndoire relevă o construcție surprinzător de solidă, pentru un telefon atât de mare și acoperit cu sticlă față-verso. În ciuda efortului depus de autor, nu pot fi auzite sunete care să indice apariția de fisuri, iar niciuna dintre suprafețele fixate cu adeziv nu s-au desprins.

Ajungând și la modelul „obișnuit” Galaxy S23, dimensiunile mult mai compacte probabil ca ar favoriza rezultate la fel de bune în testul de îndoire. Însă clipul de mai sus arată probează doar rezistența finisajelor exterioare. Astfel, ecranul lui S23 nu va fi afectat de contactul ocazional cu cheile sau monede din buzunar, însă se va zgâria cu siguranță dacă îl scapi pe jos, sau îl tragi peste suprafața mesei de la cafenea, acoperite cu particule fine de praf și nisip. Ecranul perfect plat este mai bine protejat împotriva căderilor pe ciment, însă ar trebui să profiți de ușurința aplicării foliilor de protecție, eventual, în combinație cu o carcasă exterioară adecvată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult