Evolio Happy – smartphone dual SIM cu ecran HD, la un preţ redus

Evolio Happy - smartphone dual SIM cu ecran HD, la un preţ redus

Dacă eşti în căutarea unui smartphone cât mai accesibil cu ecran HD, va trebui să bugetezi pentru el o sumă ce depăşeşte lejer 1.200 lei. Evolio are însă o soluţie mult mai ieftină, primul său smartphone, Happy, fiind lansat de curând. Facilităţile cu care se laudă el par foarte atractive, dar preţul redus ne face să credem că există o serie de compromisuri în spatele lor.Vom vedea în continuare dacă aceste compromisuri sunt acceptabile şi dacă merită să investeşti într-un smartphone cu ecran HD, dual SIM şi preţ accesibil.

Evolio Happy - un smartphone accesibil cu o ofertă interesantă

Construcţie

Nu poţi să ai aşteptări mari când ai de-a face cu un smartphone accesibil. Nu ai cum să te aştepţi la o construcţie impecabilă. Evolio Happy nu excelează la acest capitol, capacul de pe spate fiind construit din plastic lucios. Noi am primit la test modelul negru, însă ceva mă face să cred că modelul alb nu are textura diferită. Ca şi aspect general, smartphone-ul aduce cu unele modele din seria Galaxy de la Samsung. Vor fi familiare decupajele pentru difuzor de pe capac şi liniile laterale ale carcasei. Camera foto iese cu aproximativ 2 mm în exteriorul capacului de pe spate. Ar fi fost bine dacă lentila exterioară nu era amplasată la nivelul inelului argintiu, pentru a fi protejată împotriva zgârieturilor.

Când desfaci capacul din spate al telefonului eşti îmtâmpinat de o baterie mare, însă cu o capacitate de doar 1.500 mAh. Deasupra ei sunt uşor accesibile slot-urile pentru SIM şi cel pentru card microSD. Ele sunt amplasate în aşa fel încât să nu poţi extrage cardul fără a scoate bateria. Butoanele pentru volum sunt integrate într-unul singur pe latura din dreapta, iar cel de pornire a fost pus pe latura superioară. El nu se află într-o poziţie prea comodă pentru utilizatorul obişnuit, telefonul având o lungime de 130 mm. În plus, butonul în sine este destul de mic.

Evolio Happy - capacul negru lucios al terminalului

Evolio Happy nu are buton dedicat pentru camera foto. Jack-ul audio se află pe latura superioară, iar mufa microUSB a fost amplasată central pe latura inferioară. Nu am observat un alt microfon în afară de cel folosit pentru convorbiri, ceea ce mă face să cred că înregistrarea video nu se face cu sunet stereo. Smartphone-ul vine cu butoane tactile fizice sub ecran, deasupra lui fiind vizibile camera frontală şi senzorul de proximitate.

În pachet

Trebuie să recunosc faptul că Evolio Happy are un pachet destul de arătos. El poate că nu ar fi trădat faptul că ascunde un terminal accesibil dacă poza principală de pe capac nu ar fi fost realizată greşit. Ea prezintă o interfaţă cu butoane pe ecran, butoane dublate de cele de pe carcasă. În cutie am găsit un încărcător cu mufă USB şi curent de 1 A şi un cablu microUSB. Headset-ul lipseşte, însă aceasta nu este neapărat o problemă pentru un smartphone accesibil.

Evolio Happy - încărcătorul şi cablul din pachet

Specificaţii

  • Ecran: 4.5”, 720×1280, IPS
  • Sistem de operare: Android 4.2.1
  • Chipset: MediaTek MT6589, 28 nm
  • Procesor: 1,2 GHz, quad core, ARM Cortex-A7
  • GPU: PowerVR SGX 544MP
  • RAM: 1 GB DDR3
  • Memorie: 4 GB, 1,5 GB aplicaţii, 1,34 GB disponibili
  • Card: microSD
  • SIM: mini SIM, dual SIM dual stand-by
  • 3G: da, 1 SIM
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: da, cu A-GPS
  • Cameră foto: 8 MP, autofocus, LED, stabilizare digitală
  • Filmare video: 1920×1080, 30 fps, H.263, 3GP
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Baterie: 1.500 mAh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 130 x 69 x 8,9 mm
  • Greutate: 115 g

Ecranul

Acesta este punctul forte al lui Evolio Happy. Avem de-a face cu o matrice IPS cu rezoluţie de 720×1280 pixeli ce redă culori destul de bune şi are unghiuri de vizibilitate specifice. Ea nu se ridică însă la acelaşi nivel cu matricele de pe smartphone-uri consacrate. La comparaţie cu ecranul lui Nexus 4, se poate observa că Happy redă culorile puţin prea saturate. Utilizatorul de rând nu va observa asta prea uşor. Cu luminozitatea la nivel maxim, ecranul arată cu mult mai bine decât cel al telefoanelor din aceeaşi gamă de preţ.

Ecranul IPS cu unghiuri bune de vizibilitate

Am spus cu luminozitatea setată la nivel maxim deoarece acesta este nivelul pe care îl recomand. În mod excepţional ea poate fi redusă la 80%, însă un nivel mai scăzut face ecranul să fie prea întunecat, chiar şi pentru lumina dintr-o cameră obişnuită. Luminozitatea maximă este scăzută în comparaţie cu majoritatea afişajelor pe care le-am văzut la smartphone-uri entry level şi mainstream. În lumină naturală puternică, ecranul este destul de lizibil, însă doar dacă luminozitate este setată la 100%. Dacă lăsaţi telefonul să stabilească automat nivelul de luminozitate al ecranului, veţi foarte dezamăgiţi de calitatea imaginii. Un alt lucru care ar trebui menţionat este faptul că ecranul are un timp de răspuns măricel, efectul de ghosting fiind foarte vizibil la derularea listelor sau a unei pagini.

Dotări şi performanţe

Din perspectiva preţului, Evolio Happy nu putea fi un performer în testele sintetice de performanţă. El vine însă cu un chipset decent semnat MediaTek, ce include un procesor quad core tactat la 1,2 GHz. Aşa cum veţi vedea în lista de teste de mai jos, el nu este foarte lent, însă nu reuşeşte să puncteze în testele grafice.

Evolio Happy - difuzorul are un volum maxim redus

AnTuTu – 13.576
Browsermark 2.0 – 2.097
Geekbench 2 – 957
GFXBench 2.7 T-Rex HD Offscreen – 2,8 fps
3DMark Ice Storm Extreme – 1.569
3DMark Ice Storm Unlimited – 2.574
Quadrant – 3.956
Vellamo HTML5 – 1.461

Modulele standard nu lipsesc de pe lista de specificaţii a lui Evolio Happy. Avem modul GPS, modul Bluetooth 4.0, modul WiFi şi chiser modul FM. Am fost dezamăgit însă de memoria internă. 4 GB nu sună chiar rău dacă ai la dispoziţie şi un slot microSD, însă doar 1,34 GB rămân disponibili utilizatorului. Cât despre cei 1,5 GB dedicaţi aplicaţiilor, ei nu vor permite instalarea unor jocuri foarte mari. Sistemul de operare nu permite mutarea aplicaţiilor în altă partiţie a memoriei.

Sistemul de operare

Smartphone-ul Evolio Happy pare să vină cu skin-ul clasic al sistemului de operare Android. Din fericire, telefonul rulează Android 4.2, aşa că utilizatorii vor avea parte de toate noutăţile oferite de această versiune. Printre acestea se numără suportul pentru widget-uri în ecranul de deblocare, deblocare directă în camera foto, imagini panoramice, butoane de control în zona de notificări, precum şi o aplicaţie nouă pentru ceas. Browser-ul Chrome nu este presinstalat, dar găsim aplicaţiile Instagram, Drive, un manager de fişiere, Presa Online, SeeNow, Movie Studio şi Autovit.

Evolio Happy - ecranul principal şi sertarul cu aplicaţii

Dual SIM

Am menţionat în lista de specificaţii faptul că Evolio Happy suportă modul Dual SIM Dual Stand-by. Atunci când primeşti un apel pe unul din SIM-uri, celălalt este dezactivat. Utilizatorul poate alege care din SIM-uri va fi folosit pentru conexiune de date 3G.

Multimedia

Acesta nu este un capitol la care smartphone-ul excelează. Suportul pentru redare video nu este cel mai bun, dar pentru aceasta există diverse playere video în Google Play. Ieşirea audio are mici probleme, dar ele vor fi observate doar de cei cu urechea fină şi o pereche de căşti de calitate. Casca se aude bine acceptabil din punct de vedere al volumului. Problema principală am avut-o cu difuzorul telefonului. El se aude foarte încet şi am ratat multe apeluri când telefonul era în buzunar. Nici vibraţiile nu ajută, fiind destul de slabe. Pentru a fi sigur că nu pierd apeluri şi când eram la birou sau acasă aşezam telefonul cu faţa în jos, pentru ca difuzorul să fie descoperit.

Evolio Happy - camera foto cu senzor de 8 MP

Camera foto

Nici aici nu am avut pretenţii din partea lui Evolio Happy şi nici el nu a impresionat. Calitatea imaginilor obţinute la rezoluţie maximă este slabă, chiar şi în condiţii optime de iluminare. Zonele laterale ale pozelor sunt neclare, sursa problemei fiind cel mai probabil obiectivul. Nici în centrul imaginii, unde claritatea ar trebui să fie mai bună, detaliile nu sunt bine redate. Zgomotul de imagine este foarte puternic. Cât despre culori, ele nu sunt bine redate.

Auto HDR
Auto Auto

Abia după ce am descărcat în calculator clipurile realizate cu Evolio Happy, am observat că smartphone-ul filmează la rezoluţie full HD. În meniul camerei foto sunt disponibile opţiunile Low, Medium, High şi Fine pentru calitatea filmării. Am bănuit că Fine înseamnă 1280×720 pixeli. De fapt, telefonul poate filma la rezoluţie full HD cu 30 fps şi compresie h.263 în container 3gp. Rata de compresie este de 24 Mbps pentru filmarea full HD şi de 8,9 Mbps pentru rezoluţie 1280×720 pixeli.

Calitatea clipurilor este puţin peste medie. Dacă activaţi sistemul de stabilizare digitală a imaginii, unghiul de deschidere al cadrului se îngustează mult. Mai jos aveţi două clipuri de test realizate smartphone-ul Evolio Happy.

Filmare 1920×1080 – 81 MB
Filmare 1280×720 – 33 MB

Autonomia

Evolio Happy - bateria de 1.500 mAh

Din nefericire, nu am reuşit să realizăm teste ample de autonomie cu smartphone-ul de faţă. Am avut un al doilea SIM la dispoziţie, însă l-am folosit pentru teste de apelare şi acces la Internet prin conexiune 3G. Folosit cu un singur SIM, Evolio Happy poate oferi o autonomie mai mare de trei zile, în condiţiile în care este utilizat 30 de minute pentru apeluri, 30 de minute pentru navigare pe Internet şi o oră pentru redare audio în fiecare zi. Chipset-ul de la MediaTek este destul de econom în sarcini uşoare. Dacă este pus la treabă, cu conexiune continuă la reţeaua 3G şi cel puţin două conturi de mail, Google şi Facebook ce oferă update-uri în timp real, atunci bateria se descarcă până seara aceleaşi zile.

Alte aspecte

În utilizarea de zi cu zi, a ieşit în evidenţă o mică problemă. La timpul convorbirii, când iei telefonul de la ureche pentru a închide sau pentru a apăsa vreun buton, ecranul se aprinde greu. De cele mai multe ori nu am mai apucat să închid, deoarece a făcută persoana cu care am vorbit. Casca lui Happy nu are un volum maxim foarte puternic. Ea este ok în cele mai multe situaţii, însă într-un mediu mai zgomotos ea s-ar putea să nu facă faţă.

Evolio Happy - smartphone accesibil, dar cu compromisuri

Preţ şi disponibilitate

Evolio Happy este disponibil pe site-ul producătorului, la preţul de 700 lei. Pentru 50 lei în plus primiţi o aplicaţie de navigaţie preinstalată, cu harta Europei.

Concluzie

Smartphone-ul Evolio Happy nu vrea să detroneze niciun model consacrat. La nivelul său de preţ nu cred că există pe piaţa noastră vreun alt terminal cu ecran HD. El se potriveşte astfel celor care sunt în căutarea celui mai ieftin telefon inteligent cu ecran HD şi suport pentru două SIM-uri. Preţul redus vine şi cu compromisuri la mai multe capitole. Carcasa din plastic lucios este un magnet pentru amprente, iar camera foto este modestă. Chipset-ul din dotare nu este foarte lent, dar nu va permite rularea unor jocuri pretenţioase. Preţul lui Evolio Happy este destul de bun şi dacă dezavantajele prezentate mai sus nu vă deranjează, atunci el poate deveni un companion plăcut.

Părţi pozitive

ecran HD, de tip IPS cu unghiuri de vizibilitate foarte bune
chipset MediaTek cu performanţe decente
filmează full HD

Părţi negative

carcasă lucioasă, ce atrage amprentele
luminozitatea maximă a ecranului este redusă
difuzor slab
camera face poze modeste

Urmărește Go4IT.ro pe Google News