Experţi în securitate: „telefoanele cu Android sunt mai greu de decriptat decât iPhone-urile”. Huawei este cel mai greu de „spart”

30.01.2020
Experţi în securitate: „telefoanele cu Android sunt mai greu de decriptat decât iPhone-urile”. Huawei este cel mai greu de „spart”

iPhone-urile au fost considerate întotdeauna unele dintre cele mai bine securizate smartphone-uri de pe piaţă, iar Apple chiar se laudă cu protecţia datelor clienţilor săi, mergând atât de departe încât refuză să creeze o portiţă ascunsă pentru a permite autorităţilor să acceseze telefoanele confiscate de la infractori. Se pare însă că în ultimii câţiva ani, platforma Android a devenit ceva mai greu de accesat pe anumite modele, autorităţile americane spunând acum că este mult mai uşor să decripteze un iPhone decât un Pixel, Galaxy sau Huawei.

Vice a publicat un articol în care Barbara Guttman, cea care conduce echipa de investigaţii în domeniul digital din cadrul Institutului de Tehnologie Naţional american, vorbeşte despre uşurinţa cu care forţele de ordine pot accesa datele de pe smartphone-uri.

Se pare că orice dispozitiv Apple până la iPhone X este foarte uşor de accesat, soluţii „la cheie” precum Cellebrite şi Grey Key putând descărca toate informaţiile de pe acestea fără probleme. Aceeaşi situaţie există şi în cazul dispozitivelor cu Android mai vechi, acestea fiind criptate cu soluţii relativ simple. Fotografiile, mesajele, coordonatele GPS şi orice alte date de pe telefon pot fi astfel descărcate de forţele de ordine fără probleme în aceste situaţii.

În cazul modelelor mai recente însă, telefoanele dau mai multe bătăi de cap. De curând, autorităţile din SUA au declarat că au reuşit să decripteze datele de pe un iPhone 11 după 2 luni de investigaţii. Se pare că protecţia Apple este mai performantă decât pe dispozitivele mai vechi, însă nu imposibil de „spart”.

În acelaşi timp, pe partea Android, folosind Cellebrite şi alte soluţii similare, modele precum Google Pixel 2, Galaxy S9 sau Huawei P20 Pro sunt dificil de accesat, iar variantele noi din aceste „familii” au probabil protecţie şi mai bună. Modelele Pixel 2 şi Galaxy S9 nu permit extragerea datelor din aplicaţii social media, istoricul din browser sau datele de pe GPS, nici după ce protecţia este înlăturată. În cazul Huawei P20 Pro, autorităţile americane nu au reuşit să extragă niciun fel de date.

Desigur, asta nu înseamnă că sunt imposibil de spart. Eforturile depuse pentru spargerea unui iPhone 11 au demonstrat că investind destul de multe resurse într-o astfel de operaţiune, pot aduce rezultate.

Se pare că schimbarea s-a produs în ultimii câţiva ani, conform detectivului Rex Kiser, când platforma Android a început să primească capabilităţi de securitate avansate: „În urmă cu un an nu puteam să accesăm iPhone-uri, dar puteam să accesăm toate telefoanele Android. Acum nu mai putem să accesăm multe dintre modelele cu Android”.

Toţi cei intervievaţi în cadrul articolului Vice au confirmat însă că nu există portiţe ascunse în sistemele de operare iOS şi Android. De asemenea, Jerry Grant, un expert în cercetare din domeniul digital din New York, spune că cererile FBI-ului pentru crearea de backdoor-uri este „bullshit”, întrucât telefoanele sunt accesibile şi fără prezenţa unor căi ascunse în cod.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult