Samsung amână lansarea Exynos 2200. Surse neoficială indică probleme cu temperaturile

12.01.2022
Samsung amână lansarea Exynos 2200. Surse neoficială indică probleme cu temperaturile

Cu invitațiile deja trimise pentru evenimentul planificat pentru 11 ianuarie, Samsung a amânat în ultima clipă dezvăluirea noului chipset Exynos 2200, punând sub semnul întrebării și lansarea telefonului-flagship care probabil se află deja în depozite. Este vorba, desigur, despre Galaxy S22, așteptat cel puțin în Statele Unite să vină cu Exynos 2200.

Nu este în stilul Samsung să facă mișcări bruște, de natură să atragă expunere mediatică negativă și posibil nejustificată. Însă pre-anunțarea și apoi amânarea evenimentului de lansare Exynos 2200 este tocmai un astfel de gest, de natură să alimenteze imediat speculații pe tema calității noului chipset.

Potrivit unor surse apropiate producătorului sud-coreean, decizia de a amâna lansarea Exynos 2200 a fost luată pentru a permite aducerea de optimizări suplimentare la partea de software, vizând funcționarea nucleului grafic RNDA2, dezvoltat folosind tehnologii furnizate de partenerul AMD. Aparent, arhitectura de GPU concepută inițial pentru console de jocuri și acceleratoare grafice pentru PC/Laptop s-a dovedit mai dificil de adaptat pentru atingerea cerințelor de eficiență impuse de dispozitive din categoria produselor smartphone. Altfel spus, noul GPU bazat pe RDNA2 consumă mai multă energie și este mai fierbinte decât era anticipat, împiedicând atingerea frecvențelor necesare pentru a livra un nivel de performanță suficient de competitiv, față de alternativa Snapdragon 8 Gen 1 pe care Samsung ar urma să o folosească drept soluție cu performanțe echivalente pentru echiparea anumitor versiuni Galaxy S22.

Potrivit aceleiași surse, Samsung ar fi țintit pentru noul GPU cu arhitectură RDNA2 o frecvență de 1.9GHz, suficient pentru a securiza un avantaj consistent față de soluțiile grafice competitoare. În schimb, testele de validare a produselor bazate pe Exynos 2200 au relevat o predispoziție clară la supraîncălzire, impunând reajustarea parametrilor de performanță la un nivel mai puțin agresiv.

Exynos 2200

Din păcate pentru Samsung, ținta imediat următoare stabilită la 1.69GHz s-a dovedit la fel de problematică, testele de validare eșuând inclusiv la pragul de 1.59GHz. În cele din urmă, frecvența de GPU la care urma să fie lansat Exynos 2200 este 1.29GHz, nivel la care diferența de performanță între echipările Snapdragon și Exynos ale telefonului Galaxy S22 ar fi de neacceptat pentru consumatorii care plătesc, până la urmă, același preț pentru oricare variantă a telefonului.

Deocamdată, Samsung nu a comunicat o nouă dată pentru lansarea Exynos 2200. Astfel, este posibil să aflăm despre noul chipset chiar la momentul lansării Galaxy S22, așteptată pentru data de 8 februarie (potrivit presei sud-coreene).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult