Fairphone 2, lansat cu Android 5 în 2015, a primit update de sistem în 2022

14.03.2022
Fairphone 2, lansat cu Android 5 în 2015, a primit update de sistem în 2022

Majoritatea telefoanelor cu Android vândute la nivele mondial au o perioadă de suport software de doi, poate trei ani. Abia cele mai recente flagship-uri cu prețuri în jurul a 1.000 de euro încep să primească promisiuni pentru 4 sau chiar 5 ani de update-uri, în condițiile în care Apple încă actualizează astăzi telefoane lansate în 2015. Există însă și excepții de la regulă, întrucât Fairphone 2 primește acum un update de sistem, după 7 ani de la lansare.

Fairphone 2 s-a lansat odată cu iPhone 6S și ambele primesc în continuare actualizări de sistem

Fairphone 2 a fost lansat în 2015 drept o alternativă reparabilă, accesibilă și cu un software fără bloatware la telefoanele care apăreau pe piață în perioada respectivă. Cam atunci piața de dispozitive Android a început să meargă serios în direcția pornită de Apple, cu o construcție din sticlă, componente lipite și greu de înlocuit, dar și software cu interfețe proprietare mult mai complexe.

Mulți producători de smartphone-uri s-au plâns de-a lungul timpului că unul dintre motivele pentru care actualizările sunt oprite după doi sau trei ani este Qualcomm, care nu oferă mai mult suport pentru procesoarele sale. Astfel, este impresionant faptul că Fairphone 2, echipat cu Snapdragon 801, un procesor care a rămas fără suport din partea producătorului, mai primește acum update-uri, fiind necesară muncă în plus pentru a adapta acest chipset la noua versiune.

Desigur, fiind vorba despre un telefon atât de vechi, echipa Fairphone nu a putut să aducă chiar cea mai recentă versiune de Android pe acest telefon. Totuși, nu primește nici o versiune foate veche. Este vorba despre Android 10, versiunea din 2019. Având în vedere că Fairphone 2 s-a lansat în 2015 cu Android 5 Lollipop, chiar și faptul că a primit cinci actualizări de sistem din partea producătorului este un adevărat record. Faptul că mai primește astfel de actualizări la 7 ani de la lansare este un alt record pentru dispozitivele Android.

Promisiunea Fairphone este să aducă telefoane „sustenabile” pe piață. Ambițiile companiei sunt însă de a oferi măcar două actualizări de sistem pe perioada vieții dispozitivelor, însă speră de obicei să atingă cinci astfel de lansări. Se pare că în cazul lui Fairphone 2, compania și-a atins scopul. De acum, telefonul va primi în continuare doar actualizări de securitate, atât timp cât Google va mai lansa astfel de actualizări pentru Android 10.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult