Fiabilitatea ecranului pliabil de pe telefoanele Galaxy Fold, contrazisă cu teste independente

04.10.2019
Fiabilitatea ecranului pliabil de pe telefoanele Galaxy Fold, contrazisă cu teste independente

Potrivit datelor oficiale furnizate de Samsung, Galaxy Fold poate suporta 200.000 de plieri ale ecranului OLED, echivalentul a 5 ani de folosire normală. În mod inevitabil, afirmaţia a fost pusă la încercare de un cunoscut site de tehnologie, testul ce a urmat putând fi urmărit într-un livestream YouTube cu durata de aproape 12 ore.

Pentru că nu au găsit pe nimeni dispus să închidă şi să deschidă ecranul lui Galaxy Fold într-un mod care să reflecte utilizarea normală, numărând fiecare acţionare până la atingerea numărului de deschideri precizat de producător, autorii testului au recurs la metoda automată, instalând telefonul într-un dispozitiv asemănător celui folosit în laboratoarele Samsung.

Fără a lua în considerare variabilitatea indusă de folosirea telefonului de către persoane reale, am putea crede că testul în care fiecare acţiune pliere-deschidere este exercitată cu forţă identică, fără a forţa mecanismul ecranului sau introduce factori externi cum ar fi praful din buzunare, va favoriza un rezultat apropiat de estimările Samsung. În realitate, ecranul lui Galaxy Fold a cedat după aproximativ 119000 plieri succesive, reprezentând 3 ani de utilizare sau 60% din durata de viaţă anticipată.

Botezat FoldBot, dispozitivul a mai fost utilizat anterior şi pentru testarea unui alt exemplar Galaxy Fold. În timp ce experimentul a fost oprit după atingerea aceluiaşi număr de 120.000 plieri, concluziile au fost ceva mai încurajatoare, ecranul OLED manifestând doar un sigur pixel blocat în poziţia aprins şi nefuncţionarea temporară a interfeţei touch. Însă chiar dacă funcţionalitatea touch a revenit fără intervenţii suplimentare, prognosticul pentru viitor este mai degrabă rezervat, mecanismul balamalei prezentând semne evidente de deteriorare.

În ambele situaţii, factorul declanşator pentru defectare pare să fie pierderea integrităţii structurale a balamalei. Rămas fără protecţie împotriva deformării excesive, ecranul OLED cedează în foarte scurt timp.

În utilizare reală, ar putea fi posibil ca un utilizator Galaxy Fold foarte grijuliu să atingă numărul de plieri demonstrat la testarea automată, corespunzător mai multor ani de utilizare. Pentru ghinionişti, înlocuirea la cerere a ecranului contra unei taxe de 150 dolari ar putea prelungi durata de viaţă a dispozitivului. Important de ştiut, oferta este valabilă doar pentru exemplarele Galaxy Fold achiziţionate în cursul acestui an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult