Firefox OS la MWC 2013 – alternativă accesibilă pentru smartphone

01.03.2013
Firefox OS la MWC 2013 - alternativă accesibilă pentru smartphone

Printre lucrurile interesante cu care ne-am întâlnit la MWC 2013 a fost smartphone-ul ce rulează Firefox OS. Acesta era expus la standul operatorului Movistar, unul dintre primii operatori mondiali ce vor introduce acest telefon pe piaţă. Intrând în vorbă cu un reprezentant Mozilla am aflat mai multe despre sistemul de operare denumit după browser-ul pentru Internet. Terminalul pe care am avut posibilitatea să-l vedem a fost un ZTE, cei de la Movistar urmând să lanseze şi un telefon Alcatel cu acelaşi OS.

Firefox OS, rulat pe un telefon ZTE

Bazat pe platforma Gecko, Firefox OS va rula aplicaţii HTML5. Cele două ecrane cu aplicaţii erau populate cu titluri cunoscute, cum ar fi un player video, un player audio, un calendar şi un calculator. Ecranele urmau să se înmulţească odată cu instalarea altor aplicaţii. Se pare că acestea din urmă vor putea fi introduse pe viitor şi în directoare. Atât ecranele cu aplicaţii, cât şi ecranul principal aveau la baza o bară cu patru aplicaţii fixe, alese de utilizator. În stânga ecranului principal se află un ecran de căutare, cu un câmp pentru text şi mai multe arii în care să se realizeze căutarea. Firefox OS are şi o bară de notificări care se deschide de pe latura superioară. Ea include comutatoare familiare.

Firefox OS - un ecran cu aplicaţii

Terminalul pe care rula Firefox OS era unul modest. Vorbim de un ecran relativ mic, cu rezoluţie de 320×480 pixeli. În carcasa se afla un procesor tactat la 1 GHz şi 512 MB RAM. Firefox OS va ţinti spre segmentul entry level al pieţei de smartphone-uri. Ţările în curs de dezvoltare vor fi primele vizate. Se pare că Mozilla a bătut deja palma cu 18 operatori, ce vor integra în curând în ofertă terminalele cu Firefox OS. Cât despre aplicaţii, reprezentantul Mozilla s-a arătat destul de optimist, menţionând cei 8.000 de programatori din comunitatea Mozilla. Nu ştim dacă smartphone-ul cu Firefox OS va ajunge în ţara noastră sau cât va costa. Probabil că nu vom avea prea mult de aşteptat până când va intra pe unele din pieţele în curs de dezvoltare.

Firefox OS - aici se realizează căutările

Firefox OS - zona cu notificări şi comutatoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News